Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-10 09:08:00

Kifehérítik a kékesfehér folyadékot

Hizlal a zsírszegény tej?

Közkeletű vélekedés, hogy a sovány tej jót tesz az egészségnek. A legújabb kutatások szerint fogyasztása éppenséggel nem sokat segít, sőt...

Zsírszegény tejet mindenki vehet, az élelmiszeripar számtalan formában kínálja idevágó termékeit. Közkeletű vélekedés szerint, aki nem akar meghízni, és el akarja kerülni a szívbetegségeket, az zsírszegény tejet választ.  Mindez olyannyira begyűrűzött a köztudatba, hogy már a gyorséttermekben is lehet zsírszegény tejet kapni. De vajon megállja-e a helyét ez a vélekedés?

A teljes tej több kalóriát tartalmaz, és nyilván több zsírt is. Egy csésze 146 kalória és 8 gramm zsír. A 2 százalékos csökkentett zsírtartalmú változat 122 kalória bevitelt jelent és 5 gramm zsírt. Az alacsony zsírtartalmú (1 százalék) tej kalóriatartalma 103, zsírból 2,5 gramm van benne. A zsírmentes (sovány) 83 kalóriát jelent, zsírból pedig voltaképp semennyit.

Az Archives of Internal Medicine egyik 2007-es jelentése szerint, ha a túlsúlyos emberek visszaszorították kalóriabevitelüket, az csak ideiglenes eredményt hozott. Ugyanez a helyzet a telített zsírsavakkal is. 2003-ban a Cochrane Együttműködés nevű egészségügyi szervezet összehasonlította a zsírszegény diétákat a kalóriaszegénnyel, és kiderült, hogy  a hosszú távú fogyás elérése érdekében egyik sem jobb a másiknál. Elsősorban nem a sok zsírt tartalmazó étrend felelős az elhízás jelentős terjedéséért, így a zsír csökkentése nem jelent megoldást. – nyilatkoztak a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói.

Egyre szélesebb körben elfogadott nézett, hogy a zsírok igazából csökkentik az étvágyat, mivel fokozzák a kolecisztokinin nevű hormon kiválasztódását, mely a teltségérzet kialakulásáért felelős. A zsírok lassítják a cukor véráramba kerülését is, így kevesebb marad a zsírraktárak számára.


Kékesfehér, mint a tej

Gyakran elhangzik, hogy azért kell korlátozni a tejtermékek fogyasztását, mert felemeli a „rossz”, azaz az LDL koleszterin szintjét. Az LDL-nek azonban legalább négy különféle típusa van, és csak a legkisebb, legsűrűbb köthető össze az érrendszeri betegségekkel. Ami a tejtermékekben található, az nagy méretű és ritkás szerkezetű, tehát ártalmatlan.

A zsírszegény tej egyébként krétaszerű, kékesfehér folyadék, mielőtt tejpor hozzáadásával kifehérítik. Az eljárás már maga is problémákat rejt. Akárhonnan is nézi az ember, mindig talál valami kifogásolhatót a sovány tejben. A zsírszegény tej kifehérítéséhez „néhány cég porított tejfölt adagol a termékeihez.” – mondja Bob Roberts, tejtermék-specialista. A porított tejföl (még az organikus zsírszegény tejekbe is kerül belőle) előállítása során a folyadékot magas hőmérsékleten és magas nyomáson fújják szét, így a koleszterin oxidálódik.

Spanyol kutatók 1996-os állatkísérletei igazolták, hogy az oxidált koleszterin biológiai változásokat idéz elő, például beindíthatja a plakkok képződését az artériákban, és szívbetegséghez is vezethet. "Az oxidált koleszterin mutagén és rákkeltő.” – írták. 1998-ban ausztrál kutatók nyulakat etettek oxidált koleszterinnel, és 64 százalékkal nőtt az erek teljes koleszterin-szintje, annak ellenére, hogy a vérükben kevesebbet találtak, mint a természetes tápon tartott nyulaknál. Roberts szerint a porított tejfölből származó oxidált koleszterint tekintve, amíg nem tisztázzák, milyen hatást gyakorol az emberi szervezetre, nem lehet megmondani, mennyire biztonságos.


-nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.