Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-03-15 17:01:00

Erkölcsi bankszámla nem létezik?

Hétköznapi ítéleteink: nem bocsátunk meg a hősöknek

Egy amerikai kutatás szerint elménk nem jókra és rosszakra, hanem morálisan aktív és passzív személyekre osztja fel a világot, s ebből aztán kacifántos ítéletek születnek.

Kísérleti pszichológusok megállapították, hogy a bűnösöknek, ha áldozatszerepbe lépnek, inkább megbocsátanak az emberek. Azonban aki sok jó cselekedetet követett el korábban, de megbotlott, nagyobb mértékben hibáztatják, mint azt, akinek kevésbé volt hősies, önfeláldozó és erkölcsös az előélete. Az emberek elfeledkeznek az erényes múltról, vagy éppenséggel az illető ellen fordítják, mondván, korábban  csak megjászotta az erényes embert.  Ám akik a múltban többet szenvedtek, azokat kevésbé hibáztatják felelőtlenségükért.

A Journal of Experimental Social Psychologyban megjelent cikk szerzői szerint ennek az az oka, hogy elsősorban nem erényesekre és bűnösökre, hanem elkövetőkre és áldozatokra, pontosabban morálisan aktív, illetve passzív személyekre osztja fel a világot gondolkodásunk. Az előbbiek cselekszik a jót és a rosszat, míg az utóbbiak érzik ennek következményeit. Az erényes ember és egy gazember között, mivel mindkettő aktív, viszonylag kicsi az érzékelt távolság, de a gazember és az áldozat között – mivel az áldozat paszív – nagyobb. Ezért egy hősre képzeletben könnyen oszthatjuk  a gonosz szerepét, egy áldozat viszont elménk színpadán nagyon nehezen veheti át a gazember szerepét.

Ez a megközelítés megmagyarázza, hogy miért viselkednek a hírességek is (szakértőik tanácsára) áldozatként, ha valami rossz dolgon rajtakapták őket. Úgyszintén magyarázatul szolgál a következő kísérlet eredményére is: a kísérleti személyek különböző emberekről olvasták, hogy elloptak némi pénzt. A tolvajok egy része átlagos ember volt, egy másik halmaz valamiképpen hősies személy, a harmadik pedig tipikus áldozat. Később készítettek egy memóriatesztet, és nem meglepő, hogy  arra, hogy ha az áldozat szerepben lévők pénzt loptak, alig-alig emlékezett valaki.

A kutatók szerint a vizsgálat eredménye azt sugallja, hogy az erkölcsi megítélés nem egyfajta összesített eredmény alapján történik. Nincs erkölcsi bankszámlánk, amelyben elhelyezzük a jó és rossz tetteket, és megkaphatjuk a mindenkori egyenleget.



-nikol-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.