Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-17 15:00:00

A nők elleni erőszak világméretű problémát jelent

Hatalmas tömegekben tüntetnek a nők

Új-Delhiben egy nő aligha tud úgy végigsétálni az utcán, hogy valaki ne zaklatná. Az asszonyok csatlakoztak a SlutWalk nemzetközi demonstrációsorozatához.

A SlutWalk egy világméretűvé vált tiltakozó felvonulás, amivel a nők elleni erőszakra kívánják felhívni a figyelmet. A mozgalom áprilisban indult útjára Torontóból azzal a céllal, hogy megtörje a nemi erőszak megnyilvánulásai iránti közömbösséget, ami a társadalom széles rétegeiben tapasztalható. A nők eleinte feltűnő, testhez simuló öltözetben, erősen kisminkelve és felfokozott érzelmek közepette tiltakoztak, idővel a hangnem és a küllem egyaránt szelídült. A mozgalom számos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő rendezvényt tartott, kezdetben az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában; a női lét méltóságáért küzdők az idén már Európa több országában, többek között Magyarországon is csatlakoztak a kampányhoz.


Nem tárgy

Új-Delhiben több száz tüntető vett részt az első felvonuláson. A transzparensek a résztvevők erős felháborodásáról tettek tanúságot: „ Ne bámulj meg!”, „Ez nem felhívás erőszakra!” , „Nincs miért szégyenkeznem!”, „Nő vagyok, nem tárgy!” Indiában 1981 óta 681 százalékkal nőtt a (bejelentett) szemérem elleni erőszakos cselekedetek száma. Az utóbbi hónapokban különösen meredeken íveltek felfelé a nők sérelmére elkövetett bűncselekmények statisztikai mutatói, ez győzte meg az indiai metropolisz rendőrségét, hogy keményebben lépjen fel a molesztálásokat visszaszorítandó. A nők védelméért felhívással fordultak a taxisokhoz, hogy női utasaikat egészen a lakásuk ajtajáig kísérjék, szorgalmazták, hogy a taxikba GPS-követő műszert telepítsenek, a nőket pedig arra kérték, hogy késő este ne vezessenek egyedül autót. Az indiai médiumok és jogvédő szervezetetek mindennek ellenére elégedetlenek a hatóság munkájával.

A modern világ Indiában is változást indított: az évezredes tradíciók és a nyugati világból frissen beáradó, új szokások harca folyik, nyugtalanító kísérőjelenségekkel tűzdelve. Az egykor szigorúan zárt ajtók mögött tartózkodó, a főzőkanál mellé kényszerített asszonyok közül egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy tanulhatnak, és keresetükből bizonyos függetlenséget biztosíthatnak családjuknak, de saját maguknak is. Sok a női vállalkozó, egyre több nő kerül akár vezető pozícióba, de női sofőrökkel dolgozó, női utasokat megcélzó taxitársaságok is alakultak kifejezetten a nők biztonságos utazásának elősegítését tűzve ki célul. India patriarchális társadalmának nehezére esik elfogadnia ezeket a változásokat, különös tekintettel az éjszakai életre, a szabadidő sötétedés utáni, ellenőrizetlen eltöltésére.


Tiszteletet akarnak. Fotó innen

A nők elleni erőszak drasztikus növekedését egy közelmúltban végzett felmérés riasztó adatai is jelzik: a résztvevők 88 százaléka állítása szerint az életében már elszenvedett munkahelyi zaklatást – különösen az úgynevezett outsourscing cégek (tengerentúli országokból érkező hívásokat fogadó, ügyeket kezelő call centerek) munkavállalói panaszkodtak. Urvashi Butalia, az első indiai feminista kiadó alapítója, a SlutWalk-mozgalom egyik helyi képviselője szerint a riasztó adat nem feltétlenül a nők elleni erőszak növekedését jelzi, sokkal inkább azt, hogy egyre több ilyen tettre derül fény. Az erőszak mindig is jelen volt a nők életében, de a közvéleményt kevésbé érdekelték ezek a cselekmények. A változó időknek köszönhetően mára azonban az öntudatra ébredő nők és a társadalmi változásokat szem előtt tartó férfiak száma is növekszik, így többé nem lehet szőnyeg alá söpörni a zavaró statisztikákat – Indiában sem.

 

Fülöp Viktória

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.