Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-25 08:32:00

Rossz a víz, a szaunában nincs vészcsengő és nem irtják a rágcsálókat

Hamarosan strandidő: sok fürdőhellyel vannak gondok

A szezonálisan működő medencés fürdőhelyeket ellenőrizte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Tizenhárom százalékukban találtak hiányosságot.

Kisebb-nagyobb hibákat találtak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakemberei azon a köztes ellenőrzésen, amelyet az elmúlt egy hónapban végeztek el 613 szezonálisan működő medencés fürdőhelyen. Az egységek kétharmadát keresték fel a hatóságok. Azért csak ennyit, mert az átlagosnál hűvösebb júniusi időjárás miatt többen csak az elmúlt hetekben nyitottak meg, ám hamarosan rájuk is sor kerül.


Nem mindig a vízminőséggel volt gond

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatása szerint az eddig ellenőrzött strandok 57 százalékában nem találtak kifogást a szakemberek, azonban 13 százalékban többféle hiányosságot is feltártak. A problémák között leggyakrabban a burkolatok töredezettsége, az üzemnapló nem megfelelő vezetése, az üzemeltetéshez szükséges szakképzett munkaerő biztosítása, illetve az uszodamester hiánya szerepeltek. Több helyen okozott gondot az is, hogy nem volt naprakész az üzemeltetési szabályzat. Figyelték a környezetet is, például a parlagfű szükséges irtására vagy a rágcsálóirtás elmaradására is felhívták a figyelmet, de előfordult, hogy azért intézkedtek, mert a szaunából hiányzott a vészcsengő.

A hatósági vízminták vizsgálata is az ellenőrzés részét képezi. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleménye szerint az eddig beérkezett és feldolgozott adatok alapján ún. töltő-ürítő medencék fele a kifogásolt kategóriába került. A szezonálisan működő medencés fürdőhelyek többségében már a korszerűbb vízforgatós rendszert használják, ezért ezek 81 százaléka megfelelő minősítést kapott.
Idén még nem jelentettek fertőzést.

Szakemberek szerint a medencés fürdőhelyeken az elégtelen vízcsere okozhat problémát és a túlterhelés, vagyis ha többen vannak a strandon, mint amennyit elbírna. Természetes vizeknél a csapadékvíz és a szennyvizek bevezetése lehet felelős a rossz vízminőségért. Az ÁNTSZ az idei szezonban eddig nem kapott bejelentést olyan megbetegedésről vagy fertőzésről, melynek eredete medencés fürdőhelyekre vezethető vissza. Arra sem akadt példa, hogy közegészségügyi vagy járványügyi veszély miatt meg kellett volna tiltani egy medence használatát.

A medencék tisztaságáért sokat tehetnek a fürdővendégek is, például úgy, hogy betartják az intézmények házirendjét. Jó néhány kellemetlen betegséget úszhatunk meg, ha a parton vagy az uszoda kövén, főként a mellékhelyiségben és a zuhanyzóban papucsot használunk, fürdőzés előtt lezuhanyozunk és használjuk a lábmosót, utána pedig szárazra töröljük a bőrünket és a hajlatainkat. Bőrgyógyászok szerint ajánlatos az intim területeken külön törölközőt használni. A bőr betegségei szinte rögtön megjelennek, a körömgombának ugyan hosszabb a lappangási ideje, azonban mindenképpen jól tesszük, ha azonnal orvoshoz fordulunk, amint rendellenességet tapasztalunk, és addig is helyi készítményeket alkalmazunk a tünetek enyhítésére.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.S.

 

a fotó innen: www.egykor.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.