Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-03 15:30:00

Mutáns baktérium okozza a hasmenésjárványt

Gyilkos törzs tartja rettegésben Németországot

Folyamatosan növekszik Németországban a hasmenésjárvány fertőzöttjeinek száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy új, gyilkos baktériumtörzs a felelős a járványért.

A fertőzés csütörtök délutánig 17 halálos áldozatot követelt. A Robert Koch országos járványügyi intézet mostanáig mintegy 2500 fertőzött, illetve gyanús személyt regisztrált. A 17 áldozat közül tizenöt nő. Továbbra is nagy aggodalomra ad okot, hogy a betegek közül mintegy ötszázan életveszélyes vagy válságos állapotban vannak. Az ő esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), amely súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Gyermekek és terhes nők is vannak a súlyosan fertőzőtt betegek között.
 

A járvány újabb és újabb arcát mutatja

Az északi Schleswig-Holstein tartományban az orvosok közölték: egyre több az olyan beteg, akinek nincs, vagy alig van hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között emlékezet-, illetve beszédzavarral, görcsös vagy epilepsziás rohamokkal küszködik. Az orvosok szerint a betegek jelentős része apátiában szenved, mert nem értik, hogy mi történt, és nem tudják, hogy hat-e a terápia.

Több mint két héttel a hasmenésjárvány kitörése után a hatóságok egy tapodtat sem jutottak előre annak kiderítésében, hogy mi terjeszti a fertőzést okozó, különleges EHEC-bélbaktériumot. A Robert Koch intézet szerint mindent elkövetnek a baktériumhordozó felkutatása érdekében. Elhangzottak viszont olyan kétkedő vélemények is, amelyek szerint az illetékesek képtelenek lesznek a fertőzés forrásának megtalálására.

Csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte: a kólibaktérium egy korábban nem ismert új törzse a felelős a súlyos hasmenésjárvány kirobbanásáért. Előzetes genetikai vizsgálatok eredménye alapján az új törzs két különböző kólibaktérium (Escherichia coli) mutációjából alakult ki, s olyan gyilkos géneket hordoz, amelyek jelenléte a WHO szerint magyarázatot adhat arra, miért okoz tömeges és súlyos megbetegedéseket.
 

Így néz ki mikroszkóp alatt a hasmenést gyilkos EHEC-baktérium

Eddig nem ismerték

Hilde Kruse, az ügynökség élelmiszerbiztonsági szakértője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy ez egy egyedülálló törzs, amelyet korábban soha nem izoláltak még betegek mintáiból. Hozzátette, hogy az új törzsnek több olyan sajátossága is van, amely fertőzőképesebbé teszi, és fokozza méregtermelését.

A mutáns kólibacilus eddig több mint 1500 embert betegített meg, közülük 470-nél ritka típusú veseelégtelenséget okozva komplikációként, és 18 ember halálát okozta, elsősorban Németországban, amelyet a legsúlyosabban érint a járvány. A kutatóknak eddig nem sikerült kideríteniük, honnan ered a kór, amely már legalább kilenc európai országban ütötte fel a fejét, s arra késztette Oroszországot, hogy csütörtökön az Európai Unió egészére kiterjessze a zöldségimport tilalmát.

Állattól ered az EHEC- baktérium?

Kruse elmondása szerint nem szokatlan, hogy egy baktérium folyamatosan változik és géneket cserél. - A mikróbák világában nagy mobilitás tapasztalható - mondta. Azt nehéz lenne megmondani, hogy az új törzs honnan származik, az emberek és az állatok szervezetében élő baktériumok azonban egyaránt könnyen cserélnek géneket.

- Leginkább állati eredetre lehet gyanakodni - mondta Kruse, hangsúlyozva, hogy számos állat hordoz különböző típusú méregtermelő kólibacilusokat. Az új törzs sajátosságai magyarázatot nyújthatnak később arra is, miért sújt a baktérium elsősorban felnőtteket, különösen nőket, míg általában a súlyosabb kólimegbetegedések a gyermekek és az idősek között tapasztalhatók.

 

(mi, MTI)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.