Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-01-15 18:25:00

A „konzervatív” családok erősebbek?

Friss felmérés: hívő szülők gyerekeiben több a bizalom

A vallásos nevelésben részesülő gyermekek jobban bíznak a körülöttük lévő világban és kiegyensúlyozottabbak. Ezeket az értékeket a szülők közvetítik számukra.

A vallásos értékrend elfogadása hatással van a többi érték kialakulására, és így erősen befolyásolja a későbbi életvezetést is, derült ki egy nagyszabású reprezentatív felmérés eredményeiből, melyet a Heidelbergi Egyetem Vallás és Társadalom kutatócsoportja folytatott.

A több éves kutatás alatt 2000 gyermeket és szüleiket kérdezték arról, hogy milyen dolgokat tartanak értékesnek. A kutatók lényegében a nyolc és kilenc éves német gyermekek vallásos szocializációjára voltak kíváncsiak. Megvizsgálták, hogy hogyan jönnek létre a vallásos értékek, és ezek milyen hatással vannak az emberekben és intézményekben való általános bizalomra, s azt is vizsgálták, hogy milyen szerepet töltenek be a szülők a gyermekük vallásos szemléletének és értékrendjének kialakulásában.

A szülők válaszai a gyermekekével csak egyetlen területen, mégpedig a vallásén belül egyeztek meg. A többi területen a szülők és gyermekeik által képviselt értékek sokkal kevésbé mutattak egymással hasonlóságot. Ha a szülők értékrendje harmonizál egymással, ha az apa és az anya többnyire a vallott értékrendnek megfelelően viselkedik és aszerint cselekszenek az életben, továbbá ha gyermekeikkel jó a kapcsolatuk, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy utódaik is ezen értékek szerint fognak élni.

 

Mai gyerekek, klasszikus értékek

A megkérdezett gyermekek válaszai alapján megállapítható, hogy a 6-7 éveseknek már kialakult belső értékrendjük van. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a keresztény vallás hívei jobban bíznak az intézményekben.

Az emberekbe és az intézményekbe vetett bizalom pedig szoros kapcsolatban áll az elégedettséggel. A bizalom a társadalom szociális tőkéje és társadalmi stabilitással, politikai részvétellel és a demokratikus kormányzási formákkal hozható összefüggésbe. Következésképpen, a keresztény vallás hozzájárul a társadalmi összetartás érzéséhez. Az értékek egész életünkben meghatározó szerepet töltenek be, és hatással vannak a megbízhatóságra, az emberi teljesítményre, az erőszakhoz való viszonyra, tehát a vallásosságnak kulcsszerepe van a társadalmi fejlődésben – állítja a kutatást vezető Dieter Hermann, a heidelbergi egyetem professzora.

 

Barátság és család

Egy másik friss vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a gyermekek számára a barátság és a család a legfontosabb érték. A megkérdezett gyermekek több mint fele (52 százaléka) szerint az őszinteség nagyon fontos. A bizalom és a biztonság is előkelő helyet foglal el a gyermeki értékrend skáláján. A csemeték az őszinteséget és megbízhatóságot fontosabbnak tartják, mint a pénzt és a vagyontárgyak birtoklását, derült ki a felmérésből.

A Geoline című gyermekfolyóirat és az ENSZ Gyermekalapja tanulmányában szakértők ezerötszáz 6-14 éves korú gyermeket kérdeztek a szülők hivatásáról. A legtöbb gyermek pozitívan viszonyul szülei munkájához. Csak kevesen mondták azt, hogy anyukájuk zaklatottan és türelmetlenül érkezik haza. Viszont minden harmadik dolgozó anyuka gyermeke azt kívánja, bárcsak csökkentenék édesanyja munkaidejét. A megkérdezett gyerekek több, mint fele (58 százalékuk) örül, hogy édesanyja dolgozhat. Azt azonban minden gyermek sajnálta, hogy szüleik munkája miatt kevesebb időt tölthet együtt a család.

 

-bander-

Forrás: pro-medienmagazin.de

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.