Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-15 18:10:00

Nem szűkül a jogosultak köre

Folyik tovább az öngyilkosság-turizmus Zürichben

Zürichben és környékén élő svájciak az asszisztált öngyilkossággal kapcsolatos két kérdésben döntöttek. Az alpesi város a reménytelen betegek menedéke. Vagy vesztőhelye.

A svájci Zürich kanton vasárnap népszavazáson - a szavazók mintegy 80 százalékának voksával - elutasította az eutanázia betiltását vagy akár korlátozását. Az első adatok szerint nem kapott többséget sem az eutanázia (kegyes halál) általános betiltása, sem az, hogy azt csak a kanton lakóinak engedélyezzék. A referendum kezdeményezői a halálturizmusnak" akartak véget vetni, ugyanis sok külföldi érkezik Svájcba meghalni az eutanázia engedékeny szabályozása miatt.
Az ország legnagyobb kantonjában a konzervatív Szövetségi-Demokratikus Unió (EDU) és az Evangélikus Néppárt (EVP) szervezte a referendumot, míg Svájc összes nagyobb pártja elvetette mindkét korlátozási javaslatot.

Halál az üzleti világ fővárosában

Az alpesi országban engedélyezett a passzív eutanázia, ha nem "egoista indítékok" húzódnak meg mögötte. A külföldiek elhalálozását is kísérő Dignitas szervezet adata szerint 2010 végéig összesen 1138 ember vette igénybe a szervezet segítségét. Főként németek, britek és franciák használják ki a svájci liberális szabályozást. A svájci kormány mindazonáltal szigorítani akar a törvényeken és csak gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek engedélyezné a halálba átsegítést. A jövőben sem zárnák ki a külföldieket, de előírnák, hogy a svájci orvos, aki felírja a halálos adag altatót, bizonyos időn belül kétszer kell találkozzon a pácienssel, hogy meggyőződhessen akaratáról.  (Módosulhat az eutanázia-törvény)

Svájcot kínosan érinti, hogy számos külföldi polgár kizárólag meghalni jön az országba, mivel saját hazájában tilos az asszisztált öngyilkosság végrehajtása. A választási előrejelzések szerint a svájciak többsége kitart az asszisztált öngyilkosság gyakorlata mellett, azonban a voksolós 66 százaléka nem tartja kívánatosnak az öngyilkosság-turizmust.

A döntéshez való alapvető jog nagyon fontos a svájciak számára – mondja a BBC genfi tudósítója. A közvetlen demokrácia rendszere, amiben az emberek a legfontosabb politikai kérdésekben szavazhatnak, is ezt mutatja. Az asszisztált öngyilkosság, - a svájciak számára jog arra, hogy eldönthessék, mikor és hogyan haljanak meg – több évtizede legális, tette hozzá a tudósító.

Bernhard Sutter, Svájc legnagyobb asszisztált öngyilkossággal foglalkozó intézetének, az Exitnek a munkatársa szerint Európa egyszerűen az erkölcsi kételyeit exportálja az alpesi országba. Képtelenek vagyunk Európa más országainak halállal kapcsolatos problémáit megoldani – fogalmaz Sutter. „Szomorúnak tartom, hogy nagyon beteg embereknek kell olykor több ezer kilométert utazni, hogy egy olyan liberális országot találjanak, ahol békében meghalhatnak. Európa többi országának magának kellene megtalálni a kegyes halál végrehajtásának megfelelő módját, és nagyon örülnénk, ha Németország, vagy Nagy-Britannia megváltoztatná a törvényeit.”˜

Az Exit a jövőben csupán svájci állandó lakosok számára nyújt segítséget, mondván, az eljárás rengeteg időt vesz igénybe és sok egyeztetésre van szükség a beteggel és a rokonokkal egyaránt.


Keresztény szemmel

A főként keresztények által támogatott Svájci Néppárt és a Szövetségi Demokratikus Unió a hatályos törvény megszüntetését szorgalmazza. „Az asszisztált öngyilkosság az önzés és a kegyelem növekvő hiányának gyümölcse. Köszönhető 1968-nak...”- mondta Michael Welz, a demokratikus unió képviselője.

A tiltás mellett érvelők szerint a palliatív terápia és a hospice ellátás a megfelelő választás a súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedők számára. A jelenlegi törvény kritikusai úgy vélik, az asszisztált öngyilkosságok révén Zürich megítélése rendkívül kedvezőtlen, arról nem is beszélve, hogy a szolgáltatás több, mint 3000 dollárjába kerül az adófizetőknek esetenként. Azok, akik a saját halálukról döntenek lelki nyomorúságban és kétségbeesetten távoznak - mondják az asszisztált öngyilkosság ellenzői.



-mi-
(forrás:BBC,swissinfo.ch)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.