Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-08 20:30:00

Az iskolások többsége rendszeresen cukros üdítőt iszik

Folyékony halál: fejenként fél liter a napi átlag

A népegészségügyi termékdíj kapcsán a legtöbbször a hamburgerről és a chipsekről esik szó, pedig a kutatók a cukros üdítőitalok fogyasztása és egyes kórképek kialakulása között találtak konkrét összefüggést.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a szénsavval dúsított és hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztása növeli az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Jelentős energiatartalmuk ellenére az éhséget sem csillapítják, így többletenergiaként jelentkeznek.

A Nurses’ Health Study elnevezésű, 88 520 nő részvételével évtizedek óta rendszeresen zajló, nemzetközi követéses vizsgálatban kimutatták, hogy a koszorúér-betegségek kockázata az üdítőt nem fogyasztókhoz viszonyítva 23 százalékkal nőtt azoknál, akik átlagosan napi egy adag cukros italt fogyasztottak, a két vagy több adagot fogyasztók esetében pedig a kockázati arány már 35 százalék volt.


Az iskolai büfében is

Idehaza sem jobb a helyzet. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálatai szerint a 18 év felettiek átlagosan napi 2,9 deciliter cukros, szénsavas üdítőt fogyasztanak. A legnagyobb vásárlók a 18−34 éves korosztály, körükben a nők átlagos napi fogyasztása 2,4 dl, míg a férfiaké 5 dl (kb. 220 kcal), ami az átlagos napi energiabevitel 7 százalékát teszi ki.

A fiatalabb korosztálynál sem jobb a helyzet, az általános iskolások háromnegyede fogyaszt ilyen terméket, esetükben a napi mennyiség szintén elérheti a fél litert. Nem csoda, hogy a fiatalok a cukros üdítőt választják, hiszen egy másik felmérés szerint a magyar iskolák egyharmadában olyan automaták találhatók, amelyek kínálatában a cukrozott italok vannak túlsúlyban, és az intézményi büfék háromnegyede árusítja az egészségtelen frissítőket.


Elhagyhatnánk az étrendünkből

Az OÉTI középiskolások körében végzett vizsgálata szerint minden adag cukros üdítő elfogyasztásával az elhízás valószínűsége 60 százalékkal nő. A frissítők különösen a gyerekek ízérzetét befolyásolják negatívan, esetükben kimutatható, hogy akik víz helyett rendszeresen ezeket isszák, azok a kevésbé édes élelmiszereket (például zöldség, gyümölcs) nem találják ízletesnek, így nem is eszik meg azokat.

Táplálkozástudományi szakértők szerint a cukros üdítők nem szükségesek szervezetünknek, ezért minimális fogyasztásuk ajánlott. Mivel nem alapvető élelmiszerek, elhagyásuk az étrendből semmiféle kockázattal nem jár, sőt mellőzésük csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatos betegségek előfordulását.


A. S.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.