Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-25 18:30:00

Ma van az ENSZ kábítószerellenes világnapja

Féregirtóból nyugtató: új drogok a piacon

Az legújabb ENSZ drogügyi jelentés szerint egyre többször foglalnak le pszichoaktív drogokat, új világrend van kialakulóban.

Az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatalának jelentése szerint (UNODC) számos ú,j szintetikus vegyületből készült drog került forgalomba. Ezek a kokaint és heroint helyettesítő kábítószerek rohamos tempóban terjednek. A jelentés kiemeli: évente újabb termékek jelennek meg a piacon, a kínálat bővül a megnövekedett fogyasztói igények miatt. Főként a szintetikus kábítószerek iránt nőtt meg a kereslet, de a kannabisz-, kokain- és opiát-alapú drogok is terjednek.


Féregirtóból nyugtató

A designer drogok célja, hogy a törvényesség és illegalitás határán mozogva szolgálják ki a függőket. Olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nem tiltottak, de hatásuk felér a keményebb (heroin, kokain) drogokéval. Az ENSZ jelentés kitér azokra a vényköteles gyógyszerekre is, amelyek egyaránt keresettek a fejlett illetve a fejlődő országokban is, és amelyek szintén kábítószerként hatnak. A jelentésben az is szerepel, hogy Európában vannak a leginnovatívabb régiók, már ami az új drogokat illeti: 2010 ben 40 új anyagot jelentettek, szemben a 2009-es 24 új vegyülettel. A lefoglalt kábítószerek között voltak piperazinik, cathione-ok, szintetikus kannabionidok, triptaminok és fenetilaminok.

A piperazint eredetileg az élősködő férgek ellen fejlesztették ki, de emelett antidepresszáns hatása is van. A piperazin származékaiból készült tablettákat gyakran ecstasyként adják el a dílerek. Egy másik új drog a mefedron, amelyet az amfetamin és kokain helyettesítőjeként kínálnak, és ott van még a "Fűszer" (Spice), egy szintetikus termék, amely a kannbisz hatását másolja.


Drogmásolatok. Van kereslet

Az ENSZ jelentés becslése szerint 2009-ben 149- 279 millió embert használt valamilyen tiltott szert világszerte. Az elmúlt években bár csökkenő tendenciát mutatott a heroin és kokain használata, egyre többen nyúltak az amfetamin típusú stimulánsokhoz.


Egyre fiatalabbak a fogyasztók

Szabó Máté ombudsman az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja alkalmából arra hívta fel a figyelmet, hogy a drogfogyasztás mértékével összefüggő kutatások eredményei szerint Magyarország „közepesen fertőzött" országnak tekinthető. A középiskolás korú fiatalok legalább negyede már fogyasztott drogot, és az adatok emelkedő tendenciát, a kábítószerek valamelyik fajtájával először próbálkozók életkorának csökkenését mutatják. A kutatások szerint több mint negyedével növekedett a gyógyszerekkel visszaélők száma is.

Eközben nem sikerült elfogadni az új drogstratégiát és a végrehajtását szolgáló akcióterveket, nincs a megelőzéssel és ellátással foglalkozó szakma számára követhető stratégiai döntés. A közlemény kiemeli: az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, mint gyermekjogi biztos, az idei kiemelt projektjei között a gyermek-egészségügy helyzetét vizsgálja. Szabó Máté arra figyelmeztet, hogy gyermek- és ifjúsági addiktológia, mint önálló ellátási forma, nem létezik Magyarországon. Az általánosan szabályozatlan jogi helyzet nem csak a gyermek-addiktológiában, hanem a felnőttek ellátásában is felveti a jogbiztonság problémáját.


Új csapás: a designer drogok

Az ombudsman nagy terjedelmű, most elkészült jelentése a többi között felveti, hogy a gyorsan megjelenő, úgynevezett designer drogokat másutt akár sürgősségi eljárással is nyilvántartásba veszik. A jelentésben arra is utal, hogy a jelenlegi döntéshozatali rendszerben, ha új drogfajta jelenik meg, Magyarországon ma nincs lehetőség a gyors reagálásra. Emiatt a biztos a nemzeti erőforrás miniszterhez fordult, és azt kérte: fontolja meg a designer drogok listára vétele, a sürgősségi eljárás, valamint a veszélyes szerek forgalmazásának, engedélyezési szabályainak kidolgozását, és a feladatok végrehajtásába vonja be az érintett társadalmi szervezeteket is.

 


Rés a pajzson- mi lesz velük?

A közlemény szerint a biztos felkérte a kormányt, hogy tegyen sürgős és hathatós lépéseket a gyermek-addiktológiai ellátás megteremtésére és a kapcsolódó gyermek- és ifjúsági pszichiátriai ellátás problémáinak haladéktalan megoldására. Az ombudsman mindezt a hazai gyermek-addiktológiai, gyermek- és ifjúságpszichiátriai, valamint egyéb társult ellátások tényeire és következtetéseire, az ellátó rendszer hiányosságaira és a finanszírozási ellentmondásokra hivatkozva kéri.

Szabó Máté azt is szorgalmazza, hogy a kabinet vagy kezdeményezze soron kívül a kábítószer-probléma kezelésére készített nemzeti drogstratégia akcióterveinek kidolgozását, elfogadását, vagy alakítson ki új nemzeti drogstratégiát, és tekintse át a teljes kábítószerügyi szabályozást.

 

mi, bbc.co.uk, mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.