Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-15 15:32:00

Bizarr műtétet hajtottak végre Valenciában

Elvégezték az első lábátültetést: mi lesz a beteg sorsa?

Elvégezték a világ első kettős lábszár-transzplantációját. Egy autóbalesetet szenvedett spanyol huszonéves jól bírta a tizennégy órás műtétet.

Valószínűleg három hét múlva mozgatni tudja majd a térdét, két hónap múlva pedig úszómedencében képes lesz ráállni új lábszáraira. A sebészek azt remélik, hogy a beteg mindössze fél év múlva járni is tud majd. A fiatalember már kikerült az intenzív osztályról, és kimondhatatlanul örül a műtétnek.


Egyszer már valaki nem bírta lelkileg


A beavatkozás bonyolultsága miatt, amely a világ első lábátültetésének számít, legalább egy hónapnak kell még eltelnie, hogy az orvosok eldönthessék, sikeres volt-e a műtét. Egyes szakértők megkérdőjelezik, hogy egy ilyen kockázatos műtét valaha elterjedt beavatkozássá válhat.

A valenciai La Fe kórház orvosai az előkészületek alatt eltávolították az összes vért a donor lábszárakból, és a beteg vércsoportjának megfelelő vérrel töltötték fel. A férfit egy hétig megfigyelés alatt tartják, hogy ellenőrizzék, nem lökődik-e ki az átültetett szerv. Ezt követően hónapokig vagy évekig tartó rehabilitáció és fizikoterápia vár rá, és élete további részében erős immunszupresszáns gyógyszereket kell szednie. Pszichológiailag is fel kell dolgoznia azt a tudatot, hogy valaki más lába kapcsolódik a testéhez. Az új-zélandi Clint Hallam ugyanis, aki 1998-ban elsőként kapott donor kézfejet, három évvel később levágatta az új végtagot, mert úgy érezte, hogy nem tartozik hozzá.


Számos etikai kérdést felvet

A sebészcsoportot az a Pedro Cavadas vezette, aki 2009-ben Spanyolország első arcátültetését végezte, amely a világon egyedülállónak számított, mert a nyelvet és az állkapcsot is magában foglalta. Nadey Hakim, az Imperial College London transzplantációs osztályának igazgatója, aki a világ első kézfej és kettős kézfej műtétjeit végezte, nem biztos abban, hogy az átültetett lábszárak képesek lesznek megtartani a beteg testsúlyát. Az átültetett karok például csak a normális működés 50 százalékára képesek. Hakim professzor nagyon sok sikert kíván a betegnek, de úgy véli, hogy egy ilyen hatalmas műtét esetében a nagyon jó működés esélye csekély.

A lábak átültetése pszichológiai, etikai és vallási kérdéseket is felvet. Ezzel a kísérleti műtéttel reményt adtak egy fiatalnak, hogy újra emberi lábakon járhasson. De vajon hová vezethet az ekkora hatalom egy ember kezében? És ha valóban beválik az eljárás, ki fogja majd eldönteni, hogy ki kapja egy donor testrészét? Hiszen sajnos rengetegen vesztik el baleset vagy betegség következtében különböző végtagjaikat. Ez a felelősség talán már túlmutat azon, hogy bármely ember dönthessen a kérdésben...

 

Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.