Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-25 21:00:00

Személyazonosságukat bizonygatják a médiamogul gyermekei

Elrabolt csecsemőket keres a Nagymama Csoport

Az argentin Clarin médiacsoport örökösei DNS-teszttel bizonyíthatják, hogy csecsemőként nem rabolták el őket vér szerinti szüleiktől.

Marcela és Felipe Noble Herrera, az argentin Clarin médiacsoport örökösei nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt írják: vérmintát adtak, hogy bebizonyosodjon az a tény, hogy nem rabolták el őket az 1970-es években a rettegett katonai rezsim ideje alatt. Elmondásuk szerint azért vágtak bele a DNS-vizsgálatba, hogy véget vessenek a találgatásoknak, és így védjék meg magukat valamint örökbefogadó anyjukat a további zaklatásoktól, atrocitásoktól. A most levett DNS-mintákat összehasonlítják majd a megölt katonai foglyoktól vett mintákkal.


Elrabolt csecsemők, meggyilkolt anyák

Az elrabolt csecsemőkről szóló történetek a "Piszkos Háború" (Dirty War) fogvatartottaitól erednek. A háború az 1970-es években zajlott Argentínában, és igen mély nyomokat hagyott a lakosságban. Sokan úgy vélik, hogy többszáz csecsemőt vettek el a foglyoktól és adtak örökbe olyanoknak, akik hűen szolgálták az 1976- tól 1983-ig tartó katonai diktatúrát. Az emberi jogi csoportok becslése szerint akár 30 ezer baloldali rezsimet bíráló embert is elrabolhattak és megölhettek abban az időszakban.

A Nagymamák Csoportja 10 éve követeli a médiabirodalom örököseitől, hogy DNS-mintával igazolják személyazonosságukat. Az elmúlt időszakban a jelenlegi balközép argentín elnök, Cristina Fernandez is sürgette a bíróságokat, hogy tisztázzák a Hernandez- testvérek felmenőit. A testvérek állítják: súlyosan sérültek a jogaik, és örökbefogadó anyjukkal, Ernestina Noble Herreraval közösen azzal vádolják az elnöknőt, hogy kihasználta a Clarin médiabirodalmat, amikor zajlottak a választások Argentínában.

 


Elrabolt csecsemők nyomában a Nagymama Csoport Argentínában

 

A balközép kabinet vezetője, Anibal Fernandez szerint viszont senki sem akarja az örökösöket üldözni. - Fényt kell deríteni az identitásukra, és ennek a legegyszerűbb módja az, ha vért adnak- tette hozzá. Ha a teszt eredménye bebizonyítja, hogy mégis elrabolt csecsemőként kerültek a Herrera családba, akkor az örökbefogadó anya ellen nyomozás indul és bíróság elé állítják.

Az argentin kongresszus 2009-ben fogadta el azt a törvényt, amely kimondja: akár erőszakkal is, de mintát kell venni azoktól, akik nem hajlandóak más módon bizonyítani valódi személyazonosságukat, akik nem akarják felfedni a múltat. A Nagymama Csoport célja pedig az, hogy megtalálják azokat a hajdani csecsemőket, akiket az 1976-tól 1983-ig tartó időszakban titokban szültek meg a diktatúra által bebörtönzött asszonyok. Ezidáig már tucatnyi esetben nyert bizonyosságot, hogy illegálisan adtak örökbe „titkos gyermekeket".

 

mi, bbc.co.uk

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.