Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-23 18:38:00

30 milliós európai célcsoport

Egyre több Braille-írás a csomagolásokon

Braille-írással is ellátott termékcsomagolásra szólítanak az Európai Parlament képviselői. A magyarok úttörők.

Az Európai Parlament 447 képviselője támogatta Kósa Ádám fideszes EP-képviselő és négy képviselőtársának azt az indítványát, amely az ipari termékek Braille-írással ellátott csomagolására szólít fel.

A magyar képviselő közleménye szerint ezzel a kimagasló számú aláírással az írásbeli nyilatkozat az EP jelenlegi törvénykezési periódusának legnagyobb támogatottságú indítványává vált, mely egyértelműen bizonyítja az EP elkötelezettségét a vak és gyengénlátó emberek önálló életvitelének javítása felé.

Kósa Ádám úgy fogalmazott: – egyértelmű, általános jelzést kívánunk küldeni a termékek előállítóinak, közvetetten pedig forgalmazóinak is, biztatva őket a jó gyakorlatok átültetésére. Ennek eredményeként a gyártók nemcsak fogyasztóik megfelelő tájékoztatását és elégedettségét érhetik el, hanem eljuttathatják termékeiket egy közel 30 milliós európai célcsoporthoz is.


Az írás története

A Braille-írás (ejtése: brej) egy speciális technikát alkalmazó ábécé, amelyet a francia Louis Braille talált ki 1821-ben a vak emberek számára. Segítségével lehetővé vált a vakok számára is az írás és olvasás elsajátítása. A módszer alapjául egy olyan kommunikációs módszer szolgál, melyet Charles Barbier fejlesztett ki, válaszul Napóleon azon igényére, hogy a katonái csendben és fény nélkül is tudjanak kommunikálni éjszaka. Ez volt az „éjszakai írás”. Ez a módszer túl bonyolult volt a katonák számára, ezért a hadsereg visszautasította. 1821-ben felkereste a párizsi Vakok Intézetét, ahol találkozott Braille-jel.

Minden egyes Braille-karakter hat pontból áll, téglalap alakban elrendezve, két oszlopban. A pozíciók bármelyikén lehet pont, mely által összesen 2*2*2*2*2*2=64 variáció lehetséges. Az egyértelműség kedvéért egy adott variációt az alapján neveznek el, hogy melyik pozícióban van pont. A pontokat balról jobbra és felülről lefelé haladva növekvően számozzák, vagyis a bal oldali oszlopban a legfelső pont az 1, a legalsó a 3, a jobb oldaliban pedig a legfelső a 4, a legalsó a 6. A központozási karakterek szintén így jelennek meg.

Minden nyelv saját Braille írással rendelkezik, ami kezdve kis módosításoktól (például angol, francia, német) akár teljes átszervezésig (kínai, japán) eltérhet az eredeti formától, hogy kielégítse a nyelv igényeit. Külön Braille írás van a magyar nyelvhez is.

 
mi, mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.