Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-26 21:00:00

Sokan szeretnék az elhunytakat webközvetítésen kísérni a végső útra

Egyre divatosabb az online temetés

A Facebookon és a Twitteren tartott esküvők után Amerikában egyre terjednek az online temetések.

Ma már nem kell ismertnek lenni ahhoz, hogy Amerikában valakinek a temetésén sokan részt vegyenek, és az érdeklődőknek mindehhez még a lakásukat sem kell elhagyniuk. Az internet korában logikus lépés a temetések on-line közvetítése, és az Egyesült Államokban valószínűleg a nagy távolságok miatt is válik egyre népszerűbbé a világhálón nézhető szertartás. 


A társadalom tükre

Amerikai szoftverfejlesztő cégek egyszerűen használható programot kínálnak a temetkezési vállalatoknak, amivel azok segíthetnek kiszolgálni a gyászoló családot, beleértve a temetések on-line közvetítését is. A kínálat bőséges, és a gyászolók élnek is a lehetőségekkel.

A mai „YouTube-társadalomban” egyre több időt töltünk az internet előtt. A New York Times napilapnak az on-line temetkezési kínálat kitalálója szerint az on-line temetések virágzása is csak ezt a változást tükrözi. Az adatok magukért beszélnek: 2008−2010 között az Amerikai Egyesült Államokban 126-ról 1053-ra nőtt a szertartásról webközvetítést kínáló temetkezési vállalatok száma.


Európa tartózkodó

„Már Európában is léteznek on-line szolgáltatást nyújtó temetkezési vállalatok, de Németországban nem tudok ilyenről” − nyilatkozta a Német Temetkezési Vállalkozók Szövetségének a szóvivője. Habár az Egyesült Államokban egyre többen szeretnék az elhunytat webközvetítésen keresztül a végső útjára elkísérni, ez nem jelenti azt, hogy Európában is ez a fejlődési irány. Az európaiak egyelőre nem kapnak ezen a lehetőségen. „A bensőséges búcsúzást nem lehet egy webkamerával felvett videóval helyettesíteni” − tette hozzá a véleményét a német szóvivő.


Bensőséges búcsú

A temetési rituálé segít a gyászolóknak a szeretett személytől végső búcsút venni. A szertartásoknak minden kultúrában ugyanaz a szerepük: segítenek az elhunyt iránti, erős érzelmeket kifejezni, és azokat helyes mederbe terelni, áthidalják az emocionális bénultságot, és csökkentik a félelmet. Az ég és a föld közötti dolgokat nem lehet virtualizálni. Egy temetés a keresztelőhöz és az esküvőhöz hasonló, rituális szertartás, az életben maradottaknak nagyon fontos esemény. A halotti tor is egyfajta tiszteletnyilvánítás az elhunyt előtt, ahol a család és az ismerősök, barátok megemlékeznek róla, felidézik a szebb napokat, és egymásnak vigaszt próbálnak nyújtani. Mindezt weben keresztül…?

 

(Forrás: livenet)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.