Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-01 13:01:00

Több tízezer platánfát kell kivágni a gombabetegség miatt

Egy fertőzés végezhet a világörökségi helyszínnel

Egy pusztító és gyógyíthatatlan gombabetegség miatt ki kell vágni a dél-franciaországi Canal du Midi csatornát szegélyező több tízezer platánfát.

A festői szépségű fasorok tömeges kiirtása akár a világörökségi státusz elvesztésével is fenyegetheti Európa egyik leghosszabb és legszélesebb csatornarendszerét. A Garonne folyót a Földközi–tengerrel összekötő, 240 kilométer hosszú vízi út Toulouse városától a földközi–tengeri Sete kikötőig nyúlik.


Az amerikaiak hozták magukkal

A csatorna XIV. Lajos uralkodása alatt épült és 1680-ban nyílt meg. Tervezője a korszak mérnökzsenije, Pierre–Paul Riquet, egy gazdag adóbérlő volt, aki a sóadóból származó jövedelméből támogatta az építkezést. A csatorna megépítésének három célja volt: a partszegély megerősítése, az erős napsütés okozta vízpárolgás megakadályozása és az, hogy árnyat nyújtson az eredetileg bort, illetve szövetet, ma már a csatornahajókázás szerelemeseit szállító vízi közlekedési eszközöknek.


15 éven belül itt már nem lesznek fák. Fotó innen

Hat évvel ezelőtt azonban egy fertőző és gyógyíthatatlan kór, a Ceratocystis platani nevű mikroszkopikus gomba támadta meg a fákat. A kórokozó valószínűleg amerikai katonák fertőzött fügefából készült lőszeresládáikkal érkezett az országba. A francia csatornahatóságként működő Voies Navigables de France (VNF) a múlt héten jelentette be, hogy a fertőzés mostanra elért az „exponenciális növekedés” fázisát és a csatornát szegélyező mind a 42 ezer fát ki kell vágni a következő 15 éven belül.

– A szakemberek először úgy számoltak, hogy nagyjából 25-30 év múlva éri el a fertőzés az összes fát. A mai becslések szerint ez már 15-20 év múlva bekövetkezik – mondta Jacques Noisette a VNF munkatársa, aki szerint a favágók évente négyezer fát tudnak gyökerestül eltávolítani. André Vigouroux növényszakértő a The Daily telegraph-nak nyiltakozva elmondta: véleménye szerint már most a fák 90 százaléka fertőzött. A rendkívül fertőző járvány a gyökereken keresztül is képes terjedni, így a beteg fák nagyjából 50 méteres körzetében lévő összes – még az egészséges – növényeket is gyökerestül ki kell irtani.

A VNF szerint 200 millió euróba fog kerülni a fák kivágása és az újrafásítása az Amerikában őshonos, a gombafertőzésnek genetikailag ellenálló nyugati platánnal (Platanus occidentalis), hogy megőrizzék a csatorna egyedi és lenyűgöző látképét.

 

mi, MTI

Nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.