Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-28 14:30:00

Nem akarnak ázsiai módon kinézni

Döbbenet a fa alatt: esztétikai műtét karácsonyra

Tömegesen ajándékoztak szépészeti műtétet Kelet-Ázsiában idén karácsonyra. A beavatkozások központja a dél-koreai főváros, Szöul, melyet az „esztétikai turizmus Mekkájaként” is emlegetnek.

Tíz koreai hölgy közül átlagosan hét szeretne teljesen új külsőt magának, míg ugyanez az arány a koreai uraknál tízből négy. A beavatkozások közül a legkeresettebbek a klasszikus ráncfeltöltés és mellnagyobbítás mellett az orr átszabatása és a dupla szemhéj kialakítása. E két utóbbi rutinműtétnek számít az igénylők sokasága miatt. A megnagyobbított szemhéj és orr egyértelműen a nyugati civilizációban élők külső adottságait próbálja utánozni. Az ázsiai emberek arcvonásainak két legfontosabb sajátossága pontosan a benőtt szemhéj és a lapos orrcsont. Szakértők a műtétek pszichológiai hátterét elemezve rámutattak a koreai és kelet-ázsiai emberekben lévő kisebbrendűségi érzésre, melyet különösen a testi adottságaikra vetítenek ki.

A Koreai Köztársaság az 1997-es válság óta hatalmas lépéseket tett jóléti gazdaságának beindítása érdekében. Húzóágazattá vált az országban a gépjárműgyártás, a szórakoztató elektronika, valamint a hajógyártás. A koreai termékek nagyarányú exportja a növekedésük motorja. Ezek mellé szeretné a koreai vezetés húzóágazattá tenni a turizmust, melynek fellendítésére felhasználja a koreai popkultúrát, a koreai filmgyártást és a jövőben egyre inkább az esztétikai turizmust. Ez utóbbi azt jelentené, hogy a főváros közelében lévő kozmetikai és divatközponttá vált Gangnam negyedbe százezres nagyságú külföldi pácienskört csábítanának a fejlett koreai szépségtechnikák igénybevételére. A tervek alapján 2015-ig az esztétikai turizmus megháromszorozását tűzték ki célul.


Elit példa?

A világ más tájain csupán az elitnek elérhető beavatkozások Koreában a mindennapok részévé váltak, és a közbeszédben sem számít szégyellnivaló dolognak az igénybevétele. Jó példa erre a jelenlegi koreai elnök, aki politikai győzelme után a sztárokhoz hasonlóan szemnagyobbító műtéten esett át, anélkül, hogy ezt titkolta volna. Hogy mi volt az oka a műtétjének? Valószínűleg hiúsági kérdés az idős politikus számára, hogy a Nyugaton való megjelenésekor a szeme nagyobb hatású legyen. A fiatalokra mély benyomással bíró koreai pophullám új sztárjai kevés kivétellel műtétek során esnek át, mely alól természetesen a férfi előadók sem kivételek. Feltűnő lehet egy külföldi számára az ázsiai filmekben szereplő művészek különösen lágy vonásai mellett az, hogy az utca embere Koreában átlagosan egyszerűbb arccal bír.

A beavatkozások népszerűsége miatt a klinikák jelentős kedvezményekben részesítik a pácienseket. Az „egyet fizet, kettőt kap” koreai mentalitás ezen a piacon is erőteljesen jelentkezik. Nem ritka, hogy a lánytestvérek egy árból egyszerre átesnek orrnagyobbításukon. A koreai gazdaság jó teljesítése lehetővé teszi az átlagos középosztálybeli családok számára is gyermekeik műtétjét, melyet sokszor a szülők kezdeményeznek.

Az alsóbb osztályhoz tartozó szülők gyermekei sem szívesen maradnak ki az új trendekből, melyért a középiskolások és egyetemi hallgatók részidős munkákat vállalnak az amúgy is erős követelményrendszerű oktatás mellett. Az okok a koreai emberek kisebbrendűségi komplexusaiban keresendők, melyeket a fizikai megjelenésükben próbálnak kompenzálni. Egy átlagos ember a saját arcát túlságosan egyszerűnek, unalmasnak találja a felmérések szerint. A házasodási szokások is nagyban befolyásolják a kozmetikai ipar robbanását. A férfiak kegyeiért folytatott küzdelem a verseny alapú társadalomban nem szokatlan. Egy menő állással rendelkező férfi, akire a szülei nagy hatással vannak a párválasztásnál, sokat ad leendő társának extra külsejére.

 

Tari Zoltán

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.