Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-02-12 20:22:00

Ha lusta elmenni a gyóntatószékig

Bűnök kipipálva: lehet-e gyónni okostelefonnal?

Nem tudni, hogy szándékosan provokálták-e ki amerikai szoftverfejlesztők a Vatikán ellenkezését, de tény: okostelefon-felhasználók köreiben világszerte hamar ismertté vált a lehetőség digitális gyónásra.

Íme egy jó hír: a katolikus egyház jóváhagyta az iPhone-alkalmazást, amely segít meggyónni bűneit! Szerda délig ezzel a felütéssel kezelte több angolszász hírportál is a „Confession – a római katolikus alkalmazás” elnevezésű okostelefon-program bevezetésének a bejelentését.

 

A Vatikán hivatalosan cáfol

Kedden még a közszolgálati brit BBC is arról számolt be honlapján, hogy a katolikus egyház engedélyezte egy gyónásra tervezett iPhone-alkalmazás használatát. Egy, az Apple által gyártott okostelefonokról írt blog pedig azt is megjegyezte: „Úgy tűnik, a katolikus egyházfő megértette, hogy egyre kevesebben és kevesebben gyónnak. Tehát a haladó gondolkodás jegyében a katolikus egyház most segít a feledékenyeknek.”

A hírportálok cikkeiket XVI. Benedek fényképeivel ábrázolták, amelyeken a Szentatya áldásra emeli kezét, de szerdán délelőtt a Vatikán már hivatalosan cáfolta, hogy engedélyezte volna a Confession használatát gyónási célokra. P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő kijelentette: „A bűnbánat szentsége szükségszerűen megkívánja a bűnbánó és a gyóntató közötti személyes párbeszéd kapcsolatát és a feloldozást adó gyóntató fizikai jelenlétét. Ezt semmiféle informatikai berendezéssel nem lehet helyettesíteni”.

A Vatikáni Rádió szerint semmiféleképpen sem lehet tehát iPhone-on történő gyónásról beszélni. Nem kizárt azonban annak a lehetősége, hogy a gyónásra valaki digitális eszközök segítségével készüljön fel, mint ahogy azelőtt nyomtatott szövegek, lelki tükrök könnyítették meg a lelkiismeret vizsgálatát. Ebben az esetben egy digitális lelkipásztori segédeszközről van szó, amely hasznos lehet egyesek számára, annak tudatában, hogy az egyáltalán nem pótolhatja a gyónás szentségét. Természetesen csak akkor indokolt ezeknek az eszközöknek a használata, ha valóban szükség van rájuk lelkipásztori szempontból, nem pedig üzleti fogás áll mögötte, amely ürügyként használja fel a gyónás fontos szentségét.

 

A fejlesztők szívükre veszik a pápa szavait

A Confession bejelentése nem sokkal azt követően történt meg, hogy a Szentatya január 24-én áldását adta a közösségi oldalakra és méltatta azok lehetőségeit. A 83 éves pápa Az élet igazsága, hirdetése és valódisága a digitális korban felütéssel adott ki állásfoglalást. XVI. Benedek szerint az új média és a közösségi háló „óriási lehetőséget” jelentenek, de az egyházfő figyelmeztetett arra, ezek magukban hordozzák az elszemélytelenedés, az elidegenedés, a túlzott engedékenység veszélyét, valamint azt, hogy a felhasználóknak több virtuális barátja lesz, mint valódi. A pápa ugyanakkor bátorította a katolikus fiatalokat, hogy fontos információkat online osszanak meg egymással.

A vitatott alkalmazást készítő amerikai cég közleménye szerint munkájukban a Szentatya szavait követték. „Szívünkre vettük amit az egyházfő mondott” – fogalmaztak a fejlesztők, akik több pap segítségét is igénybe vették, majd egy amerikai katolikus püspök engedélyt is adott programjukra. A brit sajtó pedig arról számolt be, hogy a brit katolikus egyház is engedélyezte a Confession használatát.

A különböző bűnök kipipálgatására használható, jelszóval védett alkalmazás hivatalos leírása egyébként hangsúlyozza, hogy a Confession gyónáskor nem helyettesítheti a felszentelt római katolikus papot, amelytől a feloldozást személyesen lehet elnyerni. Az Apple népszerű okostelefonja segítségével azonban nem csak a Confession kínál digitális gyónást. Léteznek még hasonló mobilos programok, ezek körül azonban nem csapott akkora hírverést a sajtó, mint a Confession-t ért félreértések miatt tette. De az is valószínűnek tűnik, hogy ez a médiahack éppen az amerikai fejlesztők marketing-eszköztárát gazdagítja.


Hargitai Mátyás
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.