Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-01 10:00:00

2014-ben egészen más úton hódítja majd a gasztronómia szerelmeseit

Bezárta kapuit a világ legjobb étterme

Bezárja kapuit a híres, a világ legjobbjának kikiáltott spanyol El Bulli étterem.

A spanyolországi Rosas (Rózsák) városában található éttermet idén is a világ legjobbjának választotta a Restaurant magazin 800 főből álló kritikuscsapata. Ezzel pedig már ötödszörre lett a legjobb hely az El Bulli. Bár nem olyan könnyű bejutni a helyre: az étterem az év hat hónapjában van csak nyitva, és óriási várólista alakult ki. Hogy igazságosak legyenek, a személyzet lottósorsolás–szerűen választotta ki azon szerencsés vendégeket, akik borsos áron ugyan, de csúcskulináris élményben részesülhettek.


Molekuláris gasztronómia

Az El Bulli Ferran Adria díjnyertes sztárséf tulajdonában van immáron 24 éve, és a búcsúvacsorát speciálisan az alkalmazottaknak és azok családtagjainak készítette szombat este. A menüben olyan ínycsiklandozó fogások szerepeltek, mint a Kagyló habcsók, az Olajbogyógömb vagy a Hideg– meleg gin fizz. Az étterem ötven embert látott vendégül, köztük a világ legjobb szakácsait, séfjeit is.

A sztárséf elmondta: az étterem bezár, de 2014-ben kulináris élményparkként nyitja ki újra kapuit. Reményeik szerint többen tudnak majd ellátogatni az átalakult El Bulliba. – Az étterem átalakul, de a lelke ugyanaz marad – tette hozzá a tulajdonos. Az El Bulli a molekuláris gasztronómiára szakosodott, idén pedig 6 ezer embert vonzott. A várólistán pedig további 2 millióan vártak a bejutásra. Adria elmondta azt is, hogy bármennyire is felkapott hely volt az étterem, soha nem termelt nyereséget. Bár elnézve az árakat, ezt nehéz elképzelni, egy vacsora átlagosan 250 euróba került.

Az elismerések ellenére Adria elmondta: ez nem a legjobb étterem a világon, mert olyan nem létezik. Azt azonban elismerte, hogy ők a legbefolyásosabbak, mert mertek kísérletezni az ízekkel és a kreativuitásuk révén halmoztak fel sikeret.

Vasárnaptól az El Bulli El Bulli Alapítványként folytatja, amelynek középpontjában az új főzési technikák kutatása és új ízek létrehozása áll majd.

 

mi, BBC

Nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.