Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-23 20:05:00

Stimulálószerek előnyben

Az új kábítószer: a fürdősó-drog

Évente 7-8 ezren halnak meg kábítószer-túladagolásban és a fürdősó a legújabb drog – áll az Európai kábítószerügyi központ friss jelentésében.

Az utóbbi két évtized intenzív drogellenes kampánya ellenére a kábítószerek évről évre újabb ezrek életét követelik Európában – hívta fel a figyelmet csütörtökön Lisszabonban az európai kábítószerügyi tájékoztatási központ. Wolfgang Götz, a kábítószer és kábítószer-függőség európai megfigyelő központjának (EMCDDA) igazgatója hangsúlyozta: a drogfogyasztás még mindig egy jelentős egészségpolitikai problémát jelent az Európai Unió (EU) országaiban tekintettel arra, hogy évente 7-8 ezerre tehető azok száma, akik kábítószer-túladagolás következtében halnak meg.

A lisszaboni székhelyű EMCDDA vezetője elmondta, hogy a kábítószer problémaköre változik, és jelenleg a különböző stimuláló szerek, és az európai piacot egyre szélesebb körben elérő újfajta anyagok – például a fürdősó drogok – jelentik a legnagyobb gondot. A fürdősókban lévő stimuláns anyagok: a mefedron és a metiléndioxipirovaleron beszippantása, elszívása vagy beinjekciózása az utóbbi pár év új jelensége lett. Ezek a szintetikus stimulánsok hallucinációt, paranoiát, szapora szívverést és öngyilkossági gondolatokat idéznek elő. A hatóanyagok a legkülönbözőbb néven forgalmazott fürdősók és növényi tápszerek összetevőiként teljesen legálisan kerülnek forgalomba.

„Mi továbbra is a kábítószerrel kapcsolatos jelenség összetettségét szeretnénk hangsúlyozni, és azt, hogy nem csak egy megoldás létezik az ebből adódó számos kihívásra" – magyarázta Götz, hozzátéve, milyen fontos az, hogy az egyes kormányok ezen a téren minél több innovatív kezdeményezéssel álljanak elő, és alaposan mérlegeljék a problémakörre adandó válaszokat.
Az EMCDDA adatai szerint Európának elsősorban a drogfogyasztás megelőzésére, illetve a már kialakult kábítószer-függőség esetén az eredményes leszoktatási programhoz való hozzáférés biztosítására kell koncentrálnia. Az 1990-es évek óta elsősorban a drog rabjaivá vált személyek ellátásában történtek előrelépések. Az EU-ban évente legalább egymillió embert kezelnek kábítószer-élvezettel összefüggő problémával. Komoly eredményként könyvelhető el az is, hogy az egyszer használatos fecskendők és tűk ingyenes osztásával jelentősen csökkent a HIV-fertőzöttek száma a drogfogyasztók körében.

mi, mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.