Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-05 09:06:00

A szigorú szabályozás mögött monopolérdekek állhatnak

Az EU betiltja a gyógynövényeket?

Nagy felzúdulás követte a hírt, miszerint az EU hamarosan jelentősen szabályozza a forgalmazható gyógynövények körét, és szigorú feltételekhez köti árusításukat.

 Egyes internetes források szerint, ha az EU  gyakorlatilag betiltja  gyógynövényeket, győznek  a  gyógyszergyártó  multik. Régóta harcban áll ugyanis a Big Pharma szervezet – amelyhez a legnagyobb gyógyszeripari vállalatok is tartoznak – a természetes gyógyszerek forgalmazóival. Ez a harc lassan a vége felé közeledik, írja az egyik nemzetközi neves szakmai honlap. Az oldal értesülései szerint a Big Pharma és az Agribusiness rövidesen egészségügyi és élelmezési monopolhatalmat szerez, és érdekeik állhatnak a friss szabályozás hátterében is.


Gyógyítás gyógynövényekkel

A természetes anyagokkal történő gyógyítás, kezelés módjának ismereteit és hatóanyagait a történelem során egymásra hagyományozták a különböző generációk. A tudományos orvoslás kialakulásával és a gyógyszeripar létrejöttével azonban a gyógynövényeket felváltották és kiszorították a törzskönyvezett gyógyszereket. Az utóbbi időben  azonban ismét visszanyeri létjogosultságát a tudományos alapokra helyezett fitoterápia (gyógynövénygyógyászat), és egyre többen fordulnak a természetes gyógymódok felé. 

A piac az alternatív gyógymódok és technikák dömpingje révén Európában is ellenőrizhetetlenné vált, és a szakemberek szerint eljött az ideje a rendteremtésnek. A most hatályba lépett, új EU-s jogszabályok több száz hagyományos gyógynövényes orvosságot is betiltanak.


Petíció a tiltás ellen

Az EU ugyanolyan törvények alapján tiltja be a természetgyógyászatban használt gyógynövényalapú szereket, mint amilyen törvények alapján megszabta, hogy milyen szereket kell tartalmazniuk a különböző élelmiszereknek, mint például a kenyérnek, a konzerveknek és általában az élelmiszereknek, ahhoz, hogy az üzletek polcaira kerülhessenek.

Az új szabályozás szerint minden natur termék gyógyszernek számít, ezért ugyanolyan szigorú szabályok és dokumentáció alapján lesz forgalmazható, mint egy gyógyszer. Teljesen mindegy az, hogy a gyógynövénnyel őseink több száz éves tapasztalattal gyógyítottak, most drognak számít majd – olvasható abban a levélben, mely ellenállásra szólítja fel a fogyasztókat és aláírásokat gyűjt. A levél terjesztői egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni az irányelv ellen.


Részletek az irányelvből


Az új irányelv voltaképpen azt írja  elő, hogy minden forgalmazandó gyógynövényes termék rendelkezzen a szükséges részletes dokumentációval,  amely tartalmazza a termékkel végzett fizikai-kémiai, biológiai vagy mikrobiológiai vizsgálatok, valamint farmakológiai és toxikológiai kísérletek és klinikai vizsgálatok eredményeire vonatkozó adatokat és dokumentumokat, így igazolja annak minőségét, biztonságosságát és hatásosságát.

Kimondja továbbá, hogy régre nyúló hagyományaik ellenére a gyógynövények jelentős része nem felel meg a jól megalapozott gyógyászati felhasználás, az elfogadható biztonságosság és az elismert hatásosság követelményének, és ebből adódóan nem jogosult forgalomba hozatali engedélyre. E termékek piacon tartása érdekében a tagállamok különböző eljárásokat és rendelkezéseket alkottak. A tagállamok jelenlegi rendelkezései között fennálló különbségek akadályozhatják a hagyományos gyógyszerek Közösségen belüli kereskedelmét, és e termékek gyártói közötti megkülönböztetéshez és a verseny torzulásához vezethetnek.


A ginkgo biloba az egyik legközkedveltebb gyógynövény

Hatással lehetnek a közegészség védelmére is, mivel a minőségre, biztonságosságra és hatásosságra vonatkozó szükséges biztosítékok jelenleg nem minden esetben állnak rendelkezésre. Amennyiben valamely gyógyszer régi hagyományokkal rendelkezik, és hatásossága a régóta fennálló használat és a tapasztalatok alapján egyértelmű, akkor lehetséges a szükséges klinikai vizsgálatok számának csökkentése – írja az irányelv. 

A preklinikai vizsgálatok sem tűnnek szükségesnek, amennyiben a gyógyszer meghatározott alkalmazási feltétek mellett, a hagyományos használatára vonatkozó információk alapján nem bizonyul ártalmasnak. Ugyanakkor még a régi hagyományok sem zárják ki annak a lehetőségét, hogy kétségek merüljenek fel a termék biztonságosságával kapcsolatban, ezért az illetékes hatóságokat fel kell jogosítani arra, hogy a biztonságosság értékeléséhez szükséges valamennyi adatot bekérhessék.

A gyógyszerre alkalmazandó minőségi szempontok függetlenek a hagyományos használattól, ezért nem kell kivételeket megállapítani a szükséges fizikai-kémiai, biológiai és mikrobiológiai vizsgálatok tekintetében. A termékeknek meg kell felelniük az Európai Gyógyszerkönyv vagy egy adott tagállam gyógyszerkönyve vonatkozó monográfiáiban szereplő minőségi előírásoknak.

 A törvény megfogalmazott célja az, hogy megóvja a fogyasztókat a vény nélkül kapható gyógynövényes orvosságok lehetséges káros mellékhatásaitól. Az új jogszabályok most először bizteszik lehetővé, hogy csak bizonyítottan hasznos, régi recept alapú és minőségileg ellenőrzött készítményeket lehessen forgalmazni. A gyógynövényekkel gyógyító természetgyógyászok és a gyógynövényes készítmények gyártói azonban attól tartanak, hogy kiszorulnak a piacról.

Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény
Szűztea, ginzeng, alga, galagonya és halolaj: ezek a legnépszerűbb kínai természetgyógyászati termékek és alapanyagok Magyarországon – derül ki egy hazánkban újdonságnak számító felmérésből. Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint Magyarország lakossága élen jár a gyógyszerfogyasztásban, egyre többen és egyre gyakrabban fordulnak a természetes készítményekhez, ezen belül a kínai hagyományos gyógynövényekhez.Az étrendkiegészítőket gyártó cégek piaci részesedése 2007-ben elérte a patikai forgalom 40 százalékát.

A szabályozás az összes gyakori termékre, így az orbáncfűre, az echinaceára és a macskagyökérre, valamint a hagyományos kínai és indiai orvosságokra is kiterjed. Egyes gyógynövényes készítmények erős hatása, illetve a szabványos gyógyszerekkel való kölcsönhatása miatt azonban aggályok merültek fel. Például a korunkban igen közkedvelt enyhe antidepresszáns, az orbáncfű a fogamzásgátló tablettával lép kölcsönhatásba, a ginkgo alkalmazása pedig vérzést okozó gyógyszerekkel együtt esetlegesen tovább fokozhatja a vérzés kockázatát; a csupán a ginkgot használó betegeknél számos esetben vérzésről számoltak be, warfarin, vagy aszpirin együttes szedése esetén.

Az új törvény alapján kizárólag azokat a termékeket lehet majd forgalmazni, amelyeket a tagállamokban illetékes egészségügyi termékellenőrző hatóságok engedélyeztek. A gyártóknak adatokkal kell bizonyítani, hogy termékeik megfelelnek a szigorú szabványoknak, és állandó minőségű és összetételű, egyértelműen jelzett adagokat tartalmaznak. Ahhoz pedig, hogy hagyományos orvosságként elismerjék, a terméknek legalább 30 éve használatban kell lennie, ebből 15 évet az EU-ban.

 

 -nemesi-


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.