Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-24 08:05:00

Angyal, rózsafüzér, kereszt és halmatrica

Autós hit: minden márkához más kegytárgy

Németországban minden tizedik kocsira vagy annak belsejébe vallásos jelképeket tesznek az autósok − mutatta ki a Freiburgi Katolikus Főiskola Egyházi Társadalomkutatási Központjának Vallás az autóban című tanulmánya.

Vallásunk az autónkban is elkísér; a jelképekkel a keresztény autótulajdonosok vallási hovatartozásukat hirdetik. A tárgyak legnagyobb része a belső visszapillantó tükrön van, így az az autó minden részéből és a többi járműből is jól látható: a rózsafüzérek kizárólag ott lógnak, és általában a kereszteket is oda függesztik.


Autómárkánként más és más


A halat, a  kereszténység jelképét általában a csomagtartóra matricaként ragasztják. A halmatricán kívül szinte minden más vallásos tárgyi megnyilvánulás az autó belsejében található, ahol a szentképek és a Buddha-figurák is gyakoriak. A szimbólumokat a vezetők nagy része a remélt védelemért aggatja a járműbe.

A tanulmány szerint a legtöbb vallási szimbólum a Volkswagen márkájú autókban van, azt követi az Opel, a Ford, a Renault, a Mercedes, majd az Audi. A legtöbb angyalfigura Hondában, Nissanban és Citroënben lóg. A keresztek leginkább a Mercedesekre, a Peugeot-kra és a Mazdákra jellemzők – gyakran más keresztény jelképek társaságában. A Nissanokban, a Citroënekben, a BMW-kben, a Fiatokban és a Hondákban általában nincsen kereszt, a Renault-kra pedig a különböző vallások színes egyvelege jellemző.

Az autómárkánként tapasztalható változatosság még tanulmányozásra szorul − állítják a kutatók. Gyanítják azonban, hogy mivel a márka szoros összefüggésben van a tulajdonos társadalmi státusával, így a jelképek is a társadalmi osztályok tagjai által gyakorolt valláskülönbségeket mutatják.


Bander Csilla
(forrás: kath.net)
 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.