Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-23 09:30:00

A gyermekkori nélkülözés nyomot hagy az arcon

Arcunk elárulja addigi életünket

Egyes emberek esetében a viharvert arcbőr és az arcot barázdáló mély ráncok nehéz sorsukról árulkodnak. A legújabb kutatás szerint azonban minden ember arcvonásai árulkodnak a gyermekkorról.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy személy gyermekkorára arcának szimmetriája alapján lehet következtetni.Tizenöt különböző arcvonást felhasználva arra a következtetésre jutottak, hogy az aszimmetrikus arcú embereknek általában nehezebb gyermekkora volt, mint a szimmetrikus arcúaknak. Az eredmények arra utalnak, hogy a kisgyermekkori tapasztalatok, például a táplálás, a betegségek, a cigarettafüst behatása, a környezetszennyezés és a nehéz gyermekkor más részletei nyomot hagynak az emberek arcán.


Mélységből a magasságba

Az arcvonásokat érdekes módon nem befolyásolta későbbi szociális-gazdasági státuszuk, ami azt mutatja, hogy még annak az arcára is rá van írva a múltja, akinek esetleg a szegénységből sikerült a gazdagságba emelkednie felnőttkorára. Jó példa erre a sztárséf Gordon Ramsay vagy a török származású brit képzőművész Tracey Emin, akiknek karakteres arca mostanra összegyűjtött vagyonuk ellenére is őrzi ínséges gyermekkoruk emlékét.

Ian Deary, az egyetem pszichológus professzora elmondta, hogy az arc szimmetriáját a fejlődési stabilitás jelzőjének tartják. A fejlődési stabilitás a test arra irányuló képessége, hogy ellenálljon a környezeti stressztényezőknek, és ne térjen le a fejlődés útvonaláról. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a gyermekkori nélkülözés nyomot hagy az arcon.

Az Economics and Human Biology szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók azt állítják, hogy az arc szimmetriáját a magas vérnyomás és más orvosi markerek mellett fel lehet használni annak megállapítására, hogy egyes emberek a betegségek fokozott kockázati csoportjába tartoznak-e. Az ilyen jellegű alkalmazáshoz azonban még hosszú kutatásra lesz szükség.

 

– mi, Medipress

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.