Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-29 16:00:00

Orvosok tesztelik a gyümölcs erejét és mellékhatásait

Amikor csak a vörös áfonya segít?

Igyál sokat, egyél sok gyümölcsöt, mondj le ideiglenesen a szexről – ezt ajánlják a nőknek, hogy megelőzzék a fájdalmas húgyhólyag-fertőzéseket. A kutatók az antibiotikumok és a vörös áfonya hatékonyságát tesztelik.

A becslések szerint a nők 5-10 százaléka szenved évente legalább háromszor húgyúti megbetegedésektől. A fertőzés általában komplikációk nélkül lezajlik, de ha a vesére is átterjed, veszélyes lehet és rendkívül fájdalmas. A nemet Urológiai Társaság szerint a nők négyszer több alkalommal érintettek ilyen típusú megbetegedésekben.

Számos ajánlás ismert a nők számára, melyekkel megelőzhetik a betegség kialakulását vagy kezelhetik a tüneteket. Igyál sok folyadékot, kerüld az olyan helyzeteket, ahol felfázhatsz, egyél bőséges mennyiségű gyümölcsöt, vegyél meleg fürdőt, kerüld a szexuális érintkezést. De a siker akkor sem garantált, ha minden utasítást betartanak.

Holland kutatók 200 nővel végeztek kutatást, hogy mennyire hatékony a vörösáfonya-kivonat napi alkalmazása az antibiotikumok használatával szemben a visszatérő fertőzések megakadályozásában. A résztvevők a harmincas éveikben jártak és a kutatás kezdetét megelőző évben hat-hét alkalommal szenvedtek húgyúti betegségben. A nők nem tudták, hogy antibiotikum (cortimoxazol) vagy vörös áfonya tartalmú kapszulát szednek-e, nehogy ez torzítsa az eredményeket.

Az orvosok sokszor nem csak akut panaszok esetén írnak fel antibiotikumot, a fertőzést általában kiváltó E-coli törzs baktériumai kiirtására, hanem megelőzés gyanánt is. Súlyos visszatérő húgyhólyag fertőzés esetén a betegség havonta vagy akár hetente jelentkezik és óriási szenvedést okoz a páciensnek – mondja Florian Wagenlehner Gießen Urológiai Klinika munkatársa. És hozzáteszi, hogy az antibiotikum hosszú távú alkalmazása azonban csak az utolsó lépés lehet, előtte meg kell próbálni minden alternatív módszert.


Az antibiotikumok hatékonyabbak a vörösáfonya-kapszuláknál

Gyakran az érintettek maguk próbálják megoldani a problémát vörösáfonya-kapszulák szedésével, amit teljes egészében saját zsebből kell finanszírozniuk. A vörös áfonya és a tőzegáfonya olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek megnehezítik a baktériumok hólyagfalra telepedését. Vannak olyan esetek, amikor az áfonya-készítmények valóban segítenek, de erről egyelőre nincsenek kielégítő adataink – magyarázza a kutató.

Az Archives os International Medicine című folyóiratban megjelent eredmények kevés okot adnak az optimizmusra. Habár az antibiotikum hatásosabb az áfonya-készítményeknél, de a nők, akik az előbbit szedték a 12 hónap alatt, még így is átlagosan 1,8 alkalommal szenvedtek a panaszoktól.

Az ár azonban magas volt az antibiotikumot szedők körében, mert a vizelet és székletmintákban antibiotikum-rezisztens baktériumokat mutattak ki. A kutatás kezdetén a minták csak 30 százalékában mutattak ki, a cortimoxazolnak ellenálló, E-coli baktériumokat. Egy hónap után az antibiotikum-szedőknél ez az arány 85 százalékra nőtt. A bélflóra normál állapota három hónappal a kutatás befejezése után állt csak helyre – jelentették az amszterdami Academic Medical Centre kutatói.

Azoknál a résztvevőknél, akik az áfonya-kapszulákat szedték, az ellenállással nem volt probléma, azonban a vizsgálat időszaka alatt átlagosan négyszer jelent meg náluk a fertőzés. Négy hónappal a kutatás kezdete után átlagosan egyszer megfertőződtek. A nőkről, akik az antibiotikumot szedték, ez csak nyolc hónap után volt elmondható.


Sokan feladták a kutatás vége előtt

Figyelemre méltó, hogy milyen sok résztvevő szállt ki idő előtt a kísérletből. A kutatás kezdetén a tudósok 221 nőt osztottak két csoportra, de hat hónap alatt 137 főre csökkent az önkéntesek száma, az egy év letelte után csak 110 ember adatait elemezhették. 22-en azért adták fel, mert semmilyen hatást nem észleltek, ebből heten szedtek antibiotikumot, tizenöten áfonya-kivonatot.

Mindkét csoportból hatan-hatan azért hagyták abba a kísérletet, mert kifejezetten nem kívánatos mellékhatásokat tapasztaltak. Az egyik résztvevő Stevens-Johnson-szindrómában szenvedett és az antibiotikum allergiás reakciót váltott ki nála. Összesen minden második résztvevő panaszkodott apró, de bosszantó tünetekre, például bőrkiütésre, székrekedésre, hányingerre vagy gombás hüvelyi fertőzésre.

Az áfonya-kapszulát szedők között is sokan panaszkodtak a mellékhatásokra, ami jól mutatja, hogy a gyógynövény-készítményeket nem tesztelik megfelelően – állítja Wagenlehner, aki nem vett rész a kutatásban. Sok nő nem akar folyamatosan antibiotikumot szedni, mert félnek az ellenálló baktériumok elszaporodásától és a miattuk kialakuló további panaszoktól – írta Mariëlle Beerepoot az amszterdami kutatás munkatársa. Számukra alternatív megoldást jelenthet az áfonya-kivonat alkalmazása, még ha kevésbé hatékony is.

Ha egy nő ilyen készítményt akar szedni, arra kell figyelnie, hogy az elég antioxidánst (Proanthocyanidine-t) tartalmazzon – hívta fel a figyelmet Wagenlehner. Sajnos lehet olyan készítményt is kapni, ami nem vagy alig tartalmaz ilyen antioxidánsokat. Valószínűleg ebben a kutatásban nem volt elég magas a Proanthocyanidine aránya a készítményekben – gyanakodik a kutató, ahogy azt több szakmai kommentár is megjegyezte a kísérlet kapcsán.

Jelenleg folyik Amerikában egy kutatás, ami az optimális dózist próbálja meghatározni, de a kutatók azt nem várják, hogy megtalálják a száz százalékos védelmet a visszatérő húgyhólyag-fertőzéssel szemben. További vizsgálatok szükségesek a megfelelő dózisú áfonya-kapszula létrehozásához és a mellékhatások vizsgálatához – szögezte le Florian Wagenlehner.


Kotulics Mónika / ~spiegel.de

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.