Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-14 08:00:00

Gyilkolják a védett tigriseket Bangladesben

A Világbank is beszáll a harcba

Banglades egy különleges csoportot hoz létre annak érdekében, hogy védje az országban élő királyi bengáli tigriseket és egyéb védett állatfajokat.

A 300 tagú csapatot a Sundarbars mangrove erdőben (Banglades és India között) vetik be, amelyet a tigrisek egyik utolsó menedékeként tartanak számon- közel 400 tigris él még a területen. Az illetékesek azt követően hozták meg a határozatot a csapatról, miután három védett királyi bengáli tigris bőrét és nagy mennyiségű csontot foglaltak le. Ez a fogás volt a legnagyobb, az illegális vadászatot illetően, az elmúlt évtizedekben.
 

Intő jelek

Az orvvadászat ezidáig nem jelentett kiemelkedő veszélyt a Bangladesben élő állatfajokra, de a hatóságok úgy vélik, hogy a mostani fogás intő jel arra nézve, hogy szervezett orvvadász csoport működik a mangrove erdőben.

Bangladesi tisztviselők elismerték, hogy ezidáig nem volt elég munkaerő, erőforrás és képzés, hogy szembeszálljanak a vadorzókkal, akik egyre kifinomultabb technikákat használnak a tigrisek csapdába ejtésénél.

Hasan Mahmud környezetvédelmi és erdészeti miniszter elmondta: vadvilág megóvására már régóta létre kellett volna hozni egy csapatot. Szerinte több képzésre is szükség van, mivel az orvvadászok egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak. Ezért a Világbank segítségével, 36 millió dolláros hitelből hozzák létre a vadvilág elleni bűntényekkel foglalkozó egységet.

Legutóbb a tisztviselők számos vadon élő védett állatot foglaltak le, akiket illegálisan tartottak. A hónap elején a bangkoki repülőtéren Thaiföldön élő, több száz édesvízi teknőst és krokodilt találtak egy bőröndbe csomagolva a vámtisztviselők.

 

Kozma Zsuzsanna/ bbc.co.uk

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.