Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-03-12 16:25:00

A tünetek húszéves korban tetőznek igazán

A tinédzserek negyede halláskárosult lett

A tinédzserek körében diagnosztizált hallásromlások száma évről-évre aggasztóan emelkedik.

A túl hangos zajok és a túl hangos zenehallgatás miatt kialakuló halláskárosodás aránya a tinédzserek körében 1994 és 2006 között 15 százalékkal növekedett, állapították meg a Harvard Egyetem kutatói. A szakemberek szerint figyelemreméltó, hogy a lányok között 5 százalékkal növekedett a zaj okozta halláskárosodás, ami így már szinte ugyanakkora arányban fordul elő náluk, mint a fiúk körében. A fülben található érzékelősejtek állapota romlik, attól függően, hogy mekkora a zaj hangereje és mennyi ideig van annak kitéve az érzékszerv.

 
 


Alkati adottságok is befolyásolják, hogy mennyire sérülékeny valaki. Az 1988-94 között végzett hallásvizsgálatok során kimutatták, hogy a tizenévesek 18,5 százaléka 19 éves korára már valamilyen mértékű halláskárosodást szenved el. 2005 és 2008 között ez az érték 17,7 százalékra csökkent az Egyesült Államokban annak ellenére, hogy az MP3 lejátszók száma növekedett. A szakemberek szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy a fiatalokat nem érinti a jelenség, a hangos zenehallgatás hatásai ugyanis fokozatosan okoznak halláskárosodást, és így igazából a 20-as évek közepén jelentkeznek erősebben a tünetei. 

A hallóképesség romlásával az élet hangjai is kezdenek elhalványulni. A legtöbbeknél ez a folyamat csak nagyon lassan és alig észrevehetően megy végbe, lépésről-lépésre. Először eltűnnek a magas frekvenciahangok. Elhalkul a madarak csiripelése, a zenében a felső hangok eltompulnak. Azonban mivel az alacsony frekvenciájú hangok még mindig tökéletesen hallatszanak, így az érintettek többségének fel sem tűnik, hogy a világ hangjai, már nem csengenek úgy mint korábban. Majd ez az extrém fokozatosan lassú romlás előre haladásával egyre inkább eleresztik a fülük mögött a halk hangokat.
 

-nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.