Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-07 21:30:00

Neohippik várják a jóslat beteljesedését

2012: hol lehet túlélni a világvégét?

Már most gyülekeznek a Franciaországbeli Bugarachban azok, akik abban bíznak, hogy megúszhatják a maja naptár szerinti 2012-es, állítólagos apokalipszist. A falu segítséget kér.

A dél-franciaországi Aude megyében található Bugarach lakóinak elegük van a látogatókból és a letelepedőkből, akik a 2012. december 21-i világvégét szándékoznak megúszni a faluban. A maja kalendárium szerint ugyanis 2012. december 21. lesz a 5125 éves ciklus feltételezett utolsó napja. Az ezoterikusok és világvége-fanatikusok szerint a Bugarach fölött magasodó sziklás hegy szent. Ezt korábban már mások is konstatálták: a környék hemzseg középkori romokban, évszázadok óta szekták és vallási csoportok kedvenc búvóhelye.

Ráadásul a 10. században erre éltek a híres katarok (katharok) is, a gnoszticizmushoz hasonló, dualista alapállású eretnek mozgalom tagjai. A végídő-szakértők szerint a hegy szentségét annak geológiai múltja formálta: kialakulása után feltehetőleg felrobbant, és valósággal fejtetőre állt, úgy zuhant vissza. Az interneten történetek keringenek arról, hogy amikor Francois Mitterrand volt francia elnök helikopteren látogatott el a magaslatra, a csúcs körül űrhajóra emlékeztető felhő formázódott.


Sokak szerint a világ legfontosabb faluja. A kép innen.

Az a hit is él, hogy a feltételezett mágneses hullámok hatásától tartva repülővel sohasem merészkednek a hegy fölé. Ám nem csak ezoterikus természetimádókat babonázott meg a környék aurája: Jules Verne francia regényírót az Utazás a Föld középpontjába című könyve írására sarkallta, de Dan Brown, a Da Vinci kód szerzőjének képzeletét is megindította. Sőt, állítólag Steven Spielberg, a Harmadik típusú találkozások című amerikai film rendezőjét is e kőtömeg ihlette meg.


Kollektív öngyilkosság

Bugarach 200 lakója nem igazán örül különleges természeti adottságainak. A környéket nem csak hogy a kiváncsi turisták lepték el, de sátorral, lakókocsival neohippik érkeznek, hogy itt várják ki a maja apokalipszist. Az Egyesült Államokban ráadásul körutazásokat illetve végidő-járást is szerveznek már az érdeklődőknek – panaszkodott Jean-Pierre Delord, a falu polgármestere a Le Figaro című francia napilapnak, hozzátéve, hogy idén eddig már 20 ezren zarándokoltak a kis faluba, dupla annyian, mint tavaly összesen.

A zarándokok szándékai ráadásul riasztóak a helybeliek számára, a faluban többször is felbukkant egy kisbusz „Kollektív öngyilkosság: Bugarach 2012."- felirattal. A polgármestert aggasztja a misztika-turizmus. „Ha netán úgy történnének a dolgok, mint Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjében, bizony a hadseregtől kellene segítséget kérni" – vetette fel.

mi

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.