Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-02-26 15:00:00

Isten mondja, hogy ne mulass?

Áll a bál az egyházban

A szélsőséges fundamentalista nézetek szerint hívő ember nem táncol, nem mulat, nem szórakozik. Ha mégis, akkor valószínű mégsem tért meg. Hogy is van ez?

A jellemzően februárban tomboló báli szezon nem kerüli el a keresztény gyülekezeteket, szervezeteket sem. Van olyan város, ahol az egyházi gimnáziumok összefogásában ökumenikus diákbál kerül megrendezésre. A római katolikusok báli kedve és hagyományai a legrégebbiek, de reformátusok, evangélikusok, görög katolikusok sem mondanak le a szórakozás e formájáról.

Az évente megrendezésre kerülő egyházi bálok nem az öncélú mulatozást helyezik a középpontba, hanem a közösségépítést és a jótékonyságot.
A hazánkból kivándorolt magyarok egyházi közösségei Európa-szerte, például, Genfben, Bécsben, Stuttgartban, de még a tengeren túlon is megrendezik farsangi báljaikat.

A farsangi bálok az evangélikus kultúrélet részét képezték már a világháború előtt is. Majd a kommunizmus alatti kényszerszünet után, a rendszerváltáskor újra szerveződni kezdtek. Leginkább a múlt század elejéig visszanyúló gyökerekkel rendelkező, patinás nőszövetségek érzik magukénak a bálok sorsát – tudtuk meg Pintér Mártától, az Evangélikus Egyház női missziójának vezetőjétől. Az újraindulást nehezítette, hogy a múlt rendszerben a farsangi bálok egyértelműen világi színezetűek voltak, kommunista ifjúsági, illetve pártszervezésben, rossz ízt hagyva maguk után, az azt megelőző időkben, pedig az úri lét részét képezték, így nem volt a szélesebb rétegekben kulturális alapjuk.

Páratlanul ellenpontozzák az evangéliumi egyszerűséget a mega-bálok. Elegáns környezet, borsos ár - csak a cimke keresztény. A katolikus közösségekre jellemzőbbek a batyus bálok: zsíros kenyér, bensőséges hangulat. Az általunk elért szervezők arról beszéltek, mennyire fontos számukra, hogy több korosztályt is be tudjana vonni, különösen gondolva a fiatalokra, sőt a legfiatalabbakra is; sok helyen biztosítanak gyermekmegőrzést.


N-AE

Még odaérhetünk:

Budai Református Bál febr. 26.

Budapesti Keresztyén Ifjúsági Egyesület márc. 1.
info: budapest@kie.hu

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.