Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-28 19:30:00

A csendes forradalmároknak 56 nap után menniük kell

Vesztésre áll az OWS Amerikában?

A Los Angeles-i Occupy mozgalom tüntetői az álomváros polgármesteri hivatala előtt demonstráltak, miután a hatóságok úgy döntöttek: felszámolják a tábort.

A Los Angeles Times legfrissebb információi szerint a tábor egyelőre még áll, de több demonstrálót is bilincsben vittek el a Los Angeles-i városháza elől. Antonio Villagrosa, a város polgármestere két napja jelentette be, hogy az Occupy mozgalom csendes forradalmárainak 56 nap után menniük kell a városháza előtti parkból, és érdekes módon itt is a közegészségügyi és biztonsági okokat sorolta – akárcsak egy hete a New Yorki-i polgármester, Michael Bloomberg. Mint ismeretes, a Nagy Almában a Zucotti parkból űzték ki az Occupysokat, akik a legfrissebb hírek szerint egy zenei album kiadásán gondolkodnak. Állítólag maga Michael Moore, a botrányos dokumentumfilmjeiről ismert rendező is dalra fakad majd a korongon. Villagrosa polgármester szerint egyébként az Occupy mozgalom az államot is gyengíti, szerinte nem így kellene az embereknek hangot adniuk a gazdasági válság miatti elkeseredettségüknek.


Minden eszközzel

A parkban a kilakoltatás hírére zúgolódni kezdett a tömeg, és ma, a tábor felszámolásánál elszabadultak az indulatok. Magyar idő szerint hétfő reggel nagyjából 1000 ember blokkolta a park körüli utcákat. Az eddigi 56 nap alatt 485 sátrat húztak fel a gazdasági válság és bankszektor uralma ellen elkeseredett tüntetők. Szintén magyar idő szerint délután egy órakor a rendőrség közölte a tüntetőkkel, hogy az utcát blokkoló és a rendőrségnek ellenszegülő occupysokat letartóztatják, de a parkban csöndben maradókat nem. Persze nekik is menniük kellett, de legalább nem bilincsben. A rendőrségi akció kezdetén sok demonstráló megdobálta az intézkedő hatósági embereket.


„A rendőrség a gazdagok kezében van.”  Fotó innen

Andy Smith, Los Angeles parancsnoka elmondta, hogy a kilakoltatási határidő lejárta után (ez a hétfő delet jelenti) több tucat embert tartóztattak le. Azt is elmondta, hogy a park környékét meg kell tisztítaniuk a gépjárműforgalom akadálytalan haladása érdekében. A Los Angeles Times tudósítása szerint néhány tüntető fára mászott, és úgy kiabált a városháza felé, míg mások csöndben figyelték a körülöttük zajló eseményeket.


Emberi sorsok

Villagrosa polgármester szerint nem a városháza előtti park a legmegfelelőbb hely arra, hogy az emberek hangot adjanak keserűségüknek, de vélhetően a San Bernardino megyéből érkezett, 24 éves Macias ezt nem így gondolja. A lány a Los Angeles Times-nak elmesélte, hogy néhány héttel korábban érkezett a tüntetés helyszínére. Azt is elmondta, hogy egy magánegyetemen dolgozott, de februárban elbocsátották állásából, azóta nem talál munkát.

A lány elmesélte, hogy szemtanúja volt a tulajdonos rongyrázásának, aki egy vadonatúj Jaguárral parkolt az egyetem előtt, de ennek ellenére embereket bocsátott el. Macias most a vésztartalékaiból él, de attól fél, hogy 1-2 hónap múlva nem tudja majd az albérletét sem fizetni. A lány szülei sincsenek jó helyzetben, ők tavaly veszítették el otthonukat a válság és a bankok miatt. Macias rengeteg állásinterjún volt már, de sehol nem alkalmazták. Akkor döntötte el, hogy ő is csatlakozik a Los Angeles-i Occupy mozgalomhoz. A lány azt üzeni az öltönyös döntéshozóknak, hogy „egyáltalán nem buli” a hideg, kemény földön aludni.

Brian Masterson – egy másik tüntető – a békés demonstráció mellett teszi le voksát. Szerinte azért, hogy ne az indulatokról szóljon a mozgalom, ünnepivé kell azt tenni. Korábban a rendőrség vezetője elmondta, hogy nincsenek illúziói, így biztos abban, hogy lesznek ellenszegülők a kilakoltatásnál. Akkor előrebocsátotta, hogy nagy valószínűséggel letartóztatások is lesznek, és nem a rendőrség támad a tüntetőkre, hanem fordítva.

Hogy valójában így történtek-e az események, azt egyelőre nem lehet tudni, de a tüntetők közül sokan állítják: magyar idő szerint a déli órákban a rendőrök gumilövedékekkel és paprikaspray-vel próbálták jobb belátásra bírni őket. Néhány demonstráló olyannyira ragaszkodott sátrához és az ehhez társuló ideológiához, hogy a hatóságok bilincsben vitték el az ellenszegülőket.

 

– mi (forrás: BBC, Los Angeles Times)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek OccupyWallStreet
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Adóztassuk meg jól a gazdagokat!
  • Brit félelem és reszketés az euró összeomlása miatt
  • Kapitalizmus: kell, vagy nem kell?
  • Svájci Occupy: egyháziakkal a bankárok ellen
  • Semmi nem némíthatja el az Occupy tüntetőket
  • Mire képes az Occupy-mozgalom?
  • Budapestet elfoglalták az aktivisták – riport
  • A kapitalizmusnak most tényleg annyi?
  • Pszichopaták a gazdasági elitben?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.