Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-11 20:00:00

Bizottság jött létre az ügyek kivizsgálására

Vége a munkahelyi keresztényüldözésnek Angliában?

Előrelépés történhet Nagy–Britanniában a munkahelyeken tapasztalt vallási diszkriminációk ügyében.

A vallási diszkrimináció vizsgálatára és felszámolására bizottságot hoztak létre Nagy–Britanniában. A tagok többek közt annak a hat hívőnek az állításait vizsgálják, akik szerint diszkriminálják őket vallásuk miatt és állandó üldöztetésben van részük.


Beható vizsgálat

A bizottság tervei szerint nyilvános meghallgatásokra hívják majd meg az érintetteket és politikusokat. Vizsgálnák a gyűlölet– bűncselekmények jogszabályi vonatkozásait, tisztáznák az egyenlőséghez való jogot, valamint konkretizálnák a változtatásokat. Az elképzelés Gary Streeter keresztény politikus nevéhez fűződik, aki a keresztény csoport vezetője a brit parlamentben. Streeter elmondása szerint néhány csoport félemet generál Nagy– Britanniában és ez a félelem egyre csak növekszik a hívő emberekben. Hozzátette: a vallási diszkrimináció alapvető probléma, amely mellett nem szabad szó nélkül elmenni. Azt is elmondta, hogy az elmúlt 12 hónapban történt esetek aggodalomra adnak okot.

A Keresztény Jogi Központ képviselőjeként is dolgozó Streeter elmondta, hogy éve eleje óta legalább 50 keresztény kereste meg személyesen vagy hívta fel a központot, mert valamilyen munkahelyi jellegű vallási diszkriminációban volt részük. A Jogi Központ kliensei közé tartozik Colin Atkinson villanyszerelő, aki keresztet akart tenni a furgonjába, de a panaszosok sorába állt be Owen meg Eunice John is, akik nem voltak hajlandóak a homoszexualitás elfogadásáról beszélni a gondjaikra bízott gyermeknek.


Véget ér a keresztények kálváriája?
Fotó: Guardian

Streeter a probléma megoldásába jogi szakembereket, magánszemélyeket és szociálpoltikai csoportokat is felkért. Elmondta: a törvényt fogják segítségül hívni annak érdekében, hogy megoldódjanak a diszkriminációs gondok. Igyekszik megnyugtatni a keresztényeket is, hogy létezik megoldás a hátrányos megkülönböztetésük felszámolására.

A keresztény párt törekvéseit az anglikán egyház is taglalta a Yorkban rendezett általános zsinaton. Alison Ruoff, a zsinat tagja elismerte, hogy egyre jobban üldözik a keresztényeket. Bradford püskpöke, Nick Baines üdvözölte a vizsgálatot, szerinte jónéhány tévhitről és mítoszról hullhat le a lepel. Szerinte azonban nem üldözik a keresztényeket, mindössze vallási analfabétizmusban szenvednek az „üldözők”.

 

–mi, Guardian–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.