Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-07 13:18:00

Fennmaradhat az euró szorosabb együttműködés nélkül?

Válságkezelés – Európai Egyesült Államok?

Habár a média és néhány politikus már hónapok óta használja az adósságválság kifejezést, több európai vezető még mindig „csak” pénzügyi válságról beszél vagy válság előtti helyzetről.

Fennáll annak a veszélye, hogy a globális gazdaság ősszel ismét veszélyzónába sodródik, az európai pénzügyi válság pedig államadósság-válsággá válik, aminek komoly hatása van az eurózónára, a bankokra és az államok versenyképességére – figyelmeztetett Robert Zoellick, a Világbank elnöke. A vezetők már a recesszió kifejezés használatától sem riadnak vissza – írta a Die Presse című lap.

Christine Lagarde, az IMF vezetője, bizalmi válságrólt beszél és arról, hogy az országoknak gazdaságélénkítő, növekedést támogató intézkedéseket kell hozniuk. Számításai szerint mintegy 200 milliárd eurónyi tőke hiányzik az európai bankrendszerből, ezért a pénzintézetek feltőkésítése mindenképpen szükséges. A Spiegelben adott interjújában arra ösztönözte a németeket, hogy tegyék meg a szükséges gazdaságélénkítő lépéseket, mellyel az ország növekedési ütemét növelhetik. Mint mondta, a szomszédos országok számára is pozitív lehet, ha Németország serkenti gazdaságát.

Ezzel szemben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, szerint nem kell újabb recesszióra számítani, mert az általuk készített előrejelzések növekedést jósolnak. Barroso Ausztráliában kijelentette, hogy az euró „erős és ellenállóképes”.

A britek kevésbé derűlátóak, szeptember 5-én a The Timesban jelent meg Lord Nigel Lawson, volt brit pénzügyminiszter, írása, melyben kijelenti, hogy fel kell hagyni a valutaunióhoz szükséges föderatív európai állam ideájával. Véleménye szerint az euróövezet megalkotása alapvetően politikai és nem gazdasági jellegű program volt. Meglátásait a Bundesbank egykori elnökének kijelentésével támasztja alá: „egy szövetségi szintű jegybanki rendszer csak akkor kivitelezhető, ha a közös kereskedelempolitika mellett közös pénzügyi, költségvetési, szociális és bérpolitika is kíséri (…) ehhez azonban szövetségi állam kell olyan európai parlamenttel, amelynek törvénykezési fennhatósága van minden tagország esetében”.

Ezen a véleményen van az Economist Intelligence Unit (EIU) gazdaságelemző csoportja is, aki legújabb elemzésében egyharmadnál nagyobb esélyt adott arra, hogy az eurózóna mostani formájában nem maradhat fenn. Prognózisuk szerint az olasz és spanyol gazdaság bedőlése vezet majd a végső széteséshez.

A válságkezelés egyik legjelentősebb szereplője a német gazdaság és azáltal Angela Merkel. A német vezető politikusok eddig elutasították a szorosabb együttműködés, az esetleges Európai Egyesült Államok létrehozásának ötletét, azonban mostanra ez megváltozott. A magar-magazin.de oldalon olvasható Jens Weidman, Szövetségi Bank elnök, kijelentése, miszerint a jelenlegi helyzet megoldását csak a még szorosabb együttműködés jelentheti. Gerhard Schröder, a korábbi német kancellár, a Spiegel című német lapnak adott interjút, melyben az Európai Egyesült Államok létrehozásának szükségességéről beszélt. Az általam elképzelt Európa integráltabb, Törökországgal kiegészített és szorosan együtt működik Oroszországgal – mondta a politikus. Elmondása szerint a legnagyobb problémát Nagy-Britannia jelenti, aki nem vezette be az eurót, de igényt tart a gazdasági térség nyújtotta minden előnyre.

Szintén a Der Spiegelben olvasható összeállítás Angela Merkel új elképzeléseiről. Eszerint a 17 tagállamot tömörítő euróblokknak a jelenlegi helyzetből a szorosabb gazdasági és pénzügyi integráció jelenthetné a kiutat. Ennek értelmében az eurózóna tagjai külön szerződés keretében - a Lisszaboni szerződéssel párhuzamosan - fonnák szorosabbra az integrációt, az új hatalmi centrum vezetését pedig Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke látná el.

 

mindennapi

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Európa
  • Portugália bedőlését jósolják
  • „Orbán Viktor keresztes hadjárata”
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A horvátok tudják, mit csinálnak?
  • EU: a világ legnagyobb átverő show-ja?
  • Mégis megegyezik Magyarország az Unióval?
  • Orbán Viktor: „nem látok különösebben nehéz ügyet”
  • Mit ápol Orbán Viktor?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.