Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-11 16:30:00

Drasztikus megszorításokkal pofoznák helyre a gazdaságot

Válság: foggal-körömmel küzdenek az olaszok

Az olasz szenátus pénteken 156 igen, 12 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta azt a megszorító csomagot, amely nem engedi az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságát kiesni a monetáris unióból.

A válságcsomag végső szavazása hétvégére várható, amikor is az ország két legyet üthet egy csapásra: megtartja az Európai Uniónak tett ígéretét, amellyel fellendítheti a növekedést és egy lépéssel beljebb került Silvio Berlusconi távozásához is. A miniszterelnök – aki kedden veszítette el a többségét az olasz parlamentben – a héten úgy nyilatkozott: a javaslatok elfogadása után lemond tisztségéről.


Monti lesz Berlusconi utódja

A szükséges változtatások között egy biztosnak tűnik: Mario Monti lesz Olaszország új miniszterelnöke. A 68 éves politikus 1994-től 2004-ig európai biztosként működött. Giorgio Napolitano, olasz köztársasági elnök szerdán örökös szenátornak nevezte ki, ezzel is jelezve, hogy Monti a pártok fölött áll. Ezt a tiszteletet azzal vívta ki magának, hogy első megbízatását Berlusconitól kapta, míg a másodikat egy baloldali kormánytól. A piacok már így is túl kevésnek és túl későnek tekintik a kormányfői váltást, de még így is a leginkább alkalmas miniszterelnöknek tartják, akinek vezetésével szakértői kabinet alakulhat Olaszországban. (Egy éven belül leválthatják Orbán Viktort)


Mario Monti, a bizalmi ember. Fotó innen

A most megszavazott megszorító csomag 59,8 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő különböző kiadáscsökkentésekből és adóemelésből. A cél az, hogy 2014-ig a következő intézkedésekkel teremtsenek egyensúlyt a költségvetésben: 20-ról 21 százakra emelik az ÁFA-t, 2014-ig befagyasztják az állami béreket, a nők nyugdíjkorhatárát fokozatosan növelik a magánszektorban (2014-ben 60 év, de 2026-ban már 65 lesz; ugyanez vonatkozik a férfiakra is), erősítik az adócsalás elleni harcot, különadót vezetnek be az energiaszektorban.

Ezeken felül csökkentik az adminisztrációs terheket. Prioritásként jelenik meg, hogy a vállalatok bürokratikus terheit enyhíti a kormány. Csökkentik a fiatalok és nők munkanélküliségét: elsőbbséget élvez a tanulás, a továbbképzés, különböző részmunkaidős tevékenységek és a távmunka. Adócsökkentéssel újjáélesztik az infrastrukturális projekteket, amely tőkeáttétellel növekedést indukálhat a gazdaságban.

Nemzetközi szervezetek a távozófélben lévő olasz miniszterelnökben látták a válságkezelés fő akadályát. A szorító krízis és a félelem, hogy Olaszország magával rántja az eurózónát, gyors és hatékony lépésekre sarkallja az olasz vezetőket: 120 százalékos GDP arányos államadósság, az elmúlt 15 évben regisztrált átlagos 0,75 százalékos éves növekedés, és az olasz államkötvények kritikus szintnek tekintett 7 százalékon való túllépés után Olaszország annak érdekében lépett, hogy elkerülje a tovább gyűrűző spirált Európában.

Mario Monti 68 éves politikus, aki 1994-től 2004-ig európai biztosként működött. Napolitano köztársasági elnök szerdán örökös szenátornak nevezte ki, hogy kiemelje Monti pártok feletti tekintélyét. Ezt a tiszteletet azzal vívta ki, hogy első megbízatását Berlusconitól kapta, míg a második egy baloldali kormánytól. A piaci szereplők leginkább kívánatos miniszterelnöknek tartják, akinek vezetésével szakértői kormány alakulhatna Olaszországban. Montit a technokraták technokratájának tartják. Milánóban született, ahol Olaszország pénzügyeiről tanult, később a Yale-n gazdasági tanulmányokat folytatott a Nobel díjas James Tobin alatt (akinek neve egybeforrt a Tobin adóval, aminek a lényege, hogy a nemzetközi átutalásokra kivetett alacsony adóval megfékezhetők a spekulációs mozgások, de közben a működő tőke zavartalanul áramolhat). Monti egyébként a befolyásos, de titokzatos Bilderberg csoport tagja is, amely a világ üzleti és politikai vezetőit tömöríti.

 

Sz. V.

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Európa
  • Portugália bedőlését jósolják
  • „Orbán Viktor keresztes hadjárata”
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A horvátok tudják, mit csinálnak?
  • EU: a világ legnagyobb átverő show-ja?
  • Mégis megegyezik Magyarország az Unióval?
  • Orbán Viktor: „nem látok különösebben nehéz ügyet”
  • Mit ápol Orbán Viktor?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.