Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-30 15:30:00

Online követhetővé tették a miséket a külföldön élő íreknek

Válság: fejvesztve menekülnek Európából

Egy év alatt Írország lakosságának egy százaléka emigrált a jobb élet reményében. Ausztrália a leginkább kedvelt új haza.

Őrült méreteket ölt a kivándorlás Írországban: Galway megye egyik katolikus katedrálisában online követhetővé tették a miséket, hogy az ír hívek Ausztráliából és az Egyesült Államokból is be tudjanak kapcsolódni azokba. A tuami székesegyház a vasárnapi misék mellett esküvőket és temetéseket is közvetít élőben. A katolikus egyház célja ezzel az, hogy a külföldre szakadt ír hívek ezzel is tudják tartani a (lelki) kapcsolatot az otthonukkal.


Egy százalék

A becslések szerint csak tavaly 42 ezer ír emigrált hazájából, ami az ország lakosságának majdnem egy százaléka. Elsősorban a magas, 15 százalékot is elérő munkanélküliség miatt kényszerülnek sokan elhagyni az otthonukat – ez a szám jövőre sem fog radikálisan csökkenni, így várhatóan a kivándorlási tendencia is megmarad. A munkaképes korúak közül főleg a rugalmasabb, kockázatvállalóbb fiatalok hagyják el Írországot, ami egy teljes nemzedék eltűnéséhez vezethet – sok városban teljesen megszűnt a húszas éveiben járó korosztály jelenléte.

A méltán népszerű gall futballt is súlyosan érinti a kivándorlás. A legjobb játékosok a játék másik központjában, Ausztráliában kerestek megélhetést. Az ausztrál kontinens amúgy is kedvelt célpontja az íreknek, ott ugyanis csak 5 százalékos a munkanélküliség, az építőipar pedig sokakat fel tud szívni. Írországban ilyesmiben nem sokan reménykedhetnek: az írországi csőd után a külföldi segítségnyújtás feltétele egy megszorító kormányzati politika volt, így új munkahelyek tömeges teremtése ma nem realitás Írországban, hiába ígér ilyesmit Enda Kenny miniszterelnök.

Abban lehet maximum bízni, hogy idővel feláll Írország a recesszióból, és akkor majd hazatér az emigrált korosztály, ahogy tette ezt az ötvenes és a nyolcvanas évek válságai után is.

 

Tóth Miklós

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.