Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-22 17:00:00

A tetteseknek nyoma vész

Újabb újságíró-gyilkosság: életveszélyes tények

Meggyilkolták Anatolij Bitkov orosz újságírót. Az újabb orosz újságíró-gyilkosság jelzi, hogy az oknyomozó szakma még mindig kockázatos.

Mint azt a Mindennapi megírta, az oroszországi Magadanban megölték Anatolij Bitkovot, a Kolima+ helyi tévéadó 38 éves főszerkesztőjét. Egyelőre annyit közöltek a hatóságok, hogy Bitkovot holtan találták a lakásán, és a halálát minden valószínűség szerint szúrt és vágott sebei okozták. A hatóságok nyomozást és bűnvádi eljárást indítottak a gyilkossági ügyében. Az első feltételezések szerint a gyilkosság indítéka magánéleti jellegű lehetett, de vizsgálják azt a lehetőséget is, hogy a történtek összefügghetnek-e az áldozat újságírói munkájával. Oroszországban az elmúlt években nem először fordul elő, hogy újságíróval végeznek üzleti-politikai körök.

Tavaly Pakisztánban ölték meg a legtöbb sajtómunkást, az ázsiai országban nyolc újságíró halt erőszakos halált a munkája miatt. A New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) éves jelentéséből kiderül, hogy 2010-ben 42 újságírót öltek meg világszerte; ez a szám ugyan visszaesést jelent a 2009-es 72-höz képest, de a szervezet szerint így is „elfogadhatatlanul magas". Tavalyelőtt a Fülöp-szigeteken történt vérengzés miatt volt ennyire magas a meggyilkolt sajtómunkatársak száma. A 2009. novemberi túszejtő akció során 24 újságírót lőttek le.


Politkovszkajára és a sajtószabadságra emlékeznek

A halálozások legfőbb oka tavaly is a gyilkosság volt, de sok újságíró öngyilkos merényletek vagy kereszttűz áldozata lett megbízatása teljesítése közben. A Pakisztánban megölt újságírók közül hat öngyilkos merényletben halt meg, további 20 pedig megsérült hasonló támadásokban. Joel Simon, a CPJ igazgatója szerint az újságírók halála a terjedő erőszak egyik tünete Pakisztánban. „Éveken át lázadók ölték meg a sajtómunkásokat Pakisztánban, a kormány pedig elrabolta őket. De az öngyilkos merényletek számának növekedésével mára a legnagyobb veszély az eseményekről való tudósítás lett" – mondta Simon.


Többségük helyben nyomozó

2010-ben összesen 20 országban öltek meg újságírókat. Pakisztán után a második legveszélyesebb hely Irak volt a sajtó számára: itt négy újságírót öltek meg. A két ázsiai országot két latin-amerikai követte: Hondurasban és Mexikóban is három-három sajtómunkatárs esett erőszakcselekmények áldozatául. A tavaly meggyilkolt újságírók többsége helyi riporter volt, de öt nemzetközi tudósítót is megöltek, közülük kettőt a thaiföldi kormányellenes felkelések során lőttek le.


Pukanics autója a merénylet után

„Az újságírók gyilkosainak túlnyomó többségét soha nem találják meg, fogják el vagy állítják bíróság elé. Ez sajnos olyan üzenetet hordoz, hogy a gyilkosság mint módszer működik". – nyilatkozta Drew Sullivan, a szarajevói székhelyű, az ENSZ, az USA és nonprofit szervezetek által finanszírozott Organized Crime and Corruption Reporting Project, a szervezett bűnözésre és a korrupcióra szakosodott újságírószervezet szerkesztője.

 

Híres áldozatok

2006-ban a saját lakása előtt, a lépcsőházban lőtték agyon Moszkvában Anna Politkovszkaját, a Novaja Gazeta riporterét. Politkovszkaja elsősorban a csecsen háborúkról tudósított, háborús bűnöket tárt fel tekintet nélkül arra, hogy csecsenek vagy oroszok voltak az elkövetők, és élesen bírálta Putyin elnök politikáját.

A 2008-ban Zágráb központjában saját autójában felrobbantott horvát Ivo Pukanics a Nacional című hetilap főszerkesztőjeként cigarettacsempészek után nyomozott.

Az 1996-ban Dublin külterületén, motorkerékpárról agyonlőtt Veronica Guerinnek feltehetően a drogbárókról szóló cikksorozata miatt kellett meghalnia.

Paul Klebnikov orosz származású amerikai újságíró a Forbes moszkvai tudósítója volt, a szervezett bűnözéssel és az oligarchákkal foglalkozott. A száz leggazdagabb oroszról készült összeállításának megjelenése után a nyílt utcán, autóból lőtték agyon.

Forrás: Index 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mi
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.