Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-19 17:00:00

Románia nem nyugszik bele a hollandok schengeni vétójába?

Tulipánháború Bukarest és Hága között?

Valóságos „tulipánháború” látszik kibontakozni Bukarest és Hága között, mivel a romániai schengeni csatlakozást meghiúsíthatja az elkerülhetetlennek látszó holland vétó.

A hétfői román lapok közlése szerint a román hatóságok a hétvégén „baktériumos fertőzés veszélyére hivatkozva” feltartóztattak minden, Hollandiából érkezett virág- és tulipánhagyma-szállítmányt. A hírmagyarázók e fejleményt egyértelműen összefüggésbe hozzák azzal, hogy a holland kormány úgy döntött: továbbra is ellenzi Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. A hágai bevándorlásügyi minisztérium szóvivőjének erről szóló bejelentését Bukarest csalódottan fogadta, ismételten kifejezve rosszallását, miszerint az uniós szabályokat belpolitikai számításoknak rendelik alá.


Ellentámadás?

A hágai kormány szerint túl korai lenne a két ország csatlakozása, mivel Hollandia úgy véli: Románia és Bulgária nem szentel kellő figyelmet a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorításának, nem képes megfelelően ellenőrizni az EU külső határát. Ezek után következett a román ellenlépés, amelyet hivatalosan az illetékes egészségügyi hatóságok rendeltek el. A múlt hétvégén a román hatóságok minden, Hollandiából érkezett, magvakat és virágot tartalmazó szállítmányt feltartóztattak az ország határain, és szigorú ellenőrzésnek vetettek alá. A hivatalos magyarázat szerint a szállítmányok veszélyes baktériummal fertőzöttek, ezért nem engedik be őket az országba.


Minden virágszállítmányt ellenőriznek. Fotó innen

Az akció pénteken este kezdődött, amikor a Nagyvárad melletti borsi határátkelőnél feltartóztattak egy növényeket, magvakat és tulipánhagymákat szállító kamiont, miután a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szakembereinek előzetes vizsgálata állítólag veszélyes baktériumokat mutatott ki a szállítmányban. A teherautót – amely egy nagyváradi virágüzletbe szállította volna a rakományt – a pénzügyőrség, a mezőgazdasági igazgatóság, az állat-egészségügyi igazgatóság és a fogyasztóvédelem közös akciójának keretében vizsgálták át.
Ennek nyomán szombaton és vasárnap az ország határátkelőin szigorú ellenőrzésnek vetették alá a Hollandiából érkező virágszállítmányokat, Borsnál, illetve Nagyszalontánál további öt újabb hollandiai virágszállítmányt tartóztattak fel. A rakományból mintát vesznek, amelynek elemzése két-három napig tart, addig a szállítmányoknak a határátkelőkön kell vesztegelniük.

Az Adevarul című napilap „Schengen-baktériumnak” nevezi azt a „kórokozót”, amelyet most a román hatóságok az említett szállítmányokban keresnek. A lap kommentárjában kétségtelennek tartja, hogy a román hatóságok „ellencsapásáról” van szó. Emlékeztet, hogy korábban – éppen a hatékony határellenőrzés és a korrupcióellenes harc bizonyítékának szánva – a román szervek számos határrendészt vettek őrizetbe korrupció gyanújával, s mindennek nagy médianyilvánosságot is biztosítottak. Úgy tűnik, a hollandok ezt nem tartották elegendő bizonyítéknak – érzékelteti írásában az Adevarul.

A Romania Libera emlékeztet: A Romániába importált virágok 90 százaléka származik Hollandiából, a fennmaradó 10 százalék Törökországból, Kínából, Kolumbiából és Thaiföldről érkezik. Románia tavaly 20 millió euró értékben importált virágot – teszi hozzá a lap.

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.