Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-08 19:30:00

Újabb borzalmak várhatók

Tovább terjed az éhínség Szomáliában

Közel egymillió embert veszélyeztet közvetlenül a kelet-afrikai szárazság, a négymillió szomáliai rászorulóból azonban így is csak egymillióhoz sikerült eljuttatni a segélyeket.

Kelet-Afrikában eső legkorábban októberben várható, ám az sem biztos, hogy az áldást hoz magával. Akár 750 ezer ember is meghalhat a következő hónapokban Afrika szarván (ez a szám két hónapja még 350 ezer volt), mivel a szomáliai szárazság egyre csak terjed – közölte az ENSZ, miután egy újabb szomáliai régiót (a hatodikat a sorban) éhínség sújtotta területnek nyilvánított. Bay tartomány szintén a szélsőséges iszlamista al-Shabaab felügyelete alá tartozó déli országrészben található, így a nyolc déli régióból hatban már éhínség tombol.

A Bay területén talált körülmények ráadásul minden eddiginél elborzasztóbbak voltak: a gyerekek közötti alultápláltság aránya például 58 százalékos volt, ez közel a duplája annak a szintnek, aminél hivatalosan is éhínségnek nevezhető egy élelmiszerválság. A bejelentés azért is keltett megrökönyödést, mert Bay hagyományosan Szomália éléskamrája volt, itt állították ugyanis elő az ország ciroktermésének 80 százalékát.


Akadozó segélyek, fertőző eső

A segélyek bejuttatása az ország belsejébe továbbra is akadozik. Néhány segélyszervezet ugyan jelen van a muszlim milíciától visszafoglalt fővároson kívül is, ám az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontieres, MSF) nem hagyott kétséget afelől, hogy mindez messze elégtelen. A szervezet vezetője, Unni Karunakara felszólította a nemzetközi segélyszervezeteket, hogy hagyják abba a félrevezető hírek terjesztését. Szerinte ugyanis a szervezetek megpróbálják elhitetni a potenciális donorokkal, hogy a segítségül célba ér – különben nehezen kérhetnének (és kapnának) bármiféle támogatást. A valóság azonban ennél jóval kiábrándítóbb, és Karunakara szerint bele is kell nyugodnunk, hogy nagy valószínűséggel a bajba jutottak nagy részéhez soha nem is fogunk tudni eljutni. A számok is ezt mutatják: a négymillió rászoruló közül eddig mindössze a negyedét sikerült elérni.

A világszervezet becslése szerint mára több tízezren haltak meg, ennek fele öt év alatti gyermek. Ez a folyamat ráadásul a segélyek növekvő volumene ellenére sem lassult le, ma is naponta százak vesztik el életüket. Bár októberben megérkezhetnek az első esők, az ezek nyomán learatott januári termés azonban még bizonyosan nem fogja tudni stabilizálni a régiót. Legkorábban a jövő augusztusi aratás hozhat akkora mennyiségű termést, amellyel a lakosság nagy része ki tudja húzni a következő esős évszakig. Az idei teljesítményt mindenesetre nem lesz nehéz felülmúlni: Szomália az utóbbi 17 év legrosszabb terméshozamát produkálta, ami a termények árának megháromszorozódásához vezetett.

Az eső egyébként nem csak áldás ezen a területen. A nagy mennyiségben lezúduló csapadék ugyanis magával hoz olyan – Szomáliában ma is sok-sok áldozatot szedő – betegséget, mint a malária, a kolera vagy a kanyaró. A hőmérséklet gyors és drasztikus lehűlése pedig könnyen tüdőgyulladáshoz vezethet, így fokozott veszélyt jelent az amúgy is legyengült lakosságnak. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy egy nagyobb zivatar simán elsöpör egy kézzel összetákolt, nádból és papírzacskóból készült kunyhót.

 

Tóth Miklós

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.