Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-23 10:02:00

Véget vetnének az egyeduralomnak

Törökország nyomás alá helyezné Izraelt

A török miniszterelnök szerint nyomást kell gyakorolni Izraelre, hogy kössön békét a palesztinokkal.

Recep Tayyip Erdogan az ENSZ-közgyűlés 66. ülésszakának általános vitájában csütörtökön elmondott felszólalásban úgy fogalmazott, hogy a nyomásgyakorlással a nemzetek közössége megmutatná, hogy az izraeliek sem állnak a törvények felett.


A félelem az úr

– Törökország feltételek nélkül támogatja, hogy az ENSZ ismerje el a palesztin államot – mondta Erdogan, hangsúlyozva, hogy az izraeliek és palesztinok valódi biztonságot csak a valódi béke felépítésével teremthetik meg.

A török kormányfő bírálta a világszervezetet, mert az szerinte nem nyújtott semmilyen segítséget, nem tett semmilyen intézkedést a palesztin lakosság humanitárius tragédiájának megoldására. Úgy vélte, hogy a nemzetközi közösségnek sürgősen cselekednie kell, és „be kell gyógyítania ezt a sérülést”. Erdogan szerint a problémát az izraeli kormány jelenti. Kijelentette, hogy az izraeli kormány nap mint nap olyan intézkedéseket tesz, amelyekkel inkább akadályozza a békefolyamatot, mintsem elősegítené.

Megismételte azt is, hogy Izraelnek fel kell oldania a Gázai övezet zárlatát, valamint bocsánatot kell kérnie a blokád megtörésére készülő nemzetközi hajóraj elleni kommandós akcióért, amelyben kilenc török állampolgár vesztette életét. Ankara azt is követeli, hogy Izrael kárpótolja a tavaly májusi incidensben elhunyt törökök családjait. Amíg Izrael nem teljesíti ezeket a követeléseket, Törökország nem hajlandó normalizálni a kétoldalú kapcsolatokat.

Az általános vitában elhangzott felszólalásában Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a közvetlen izraeli-palesztin párbeszéd felvételét szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett a közel-keleti békefolyamat mellett. Van Rompuy nem tett említést a francia államfő azon javaslatáról, hogy köztes megoldásként Palesztina kapjon megfigyelői státust az ENSZ-ben, és újítsák fel a béketárgyalásokat.

– Eljött az ideje a párbeszédnek és a tárgyalásoknak. Az emberek túl hosszú ideje szenvednek és élnek félelemben – mondta a politikus, emlékeztetve az európai álláspontra, miszerint az 1967-es határok mentén kell kialakítani a két államot, kiigazítva a két fél által eldöntendő területcserékkel.

Erdogan és Van Rompuy éles szavakkal illette Szíriát. A török miniszterelnök elfogadhatatlannak minősítette a szíriai helyzetet, és arra figyelmeztetett, hogy minden csepp kiontott vér tovább szélesíti a kormányt és a népet elválasztó szakadékot. Az Európai Tanács elnöke pedig felszólította a világ országait, hogy csatlakozzon az európai szankciókhoz, amelyekkel nyomást gyakorolnak a kormányellenes tüntetéseket brutálisan elnyomó rendszerre.

mti

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.