Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-25 20:02:00

Fia bűnét kellett magára vállalnia a szenvedő anyának

Több órán keresztül alázták a pakisztáni asszonyt

Pakisztánban a rendőrség őrizetbe vett néhány embert, akik egy családi perpatvar miatt egy asszonyt meztelenre vetkőztetve igavonó baromként hajtottak végig a falu főutcáján.

Az asszonyt azért kényszerítették ebbe a megalázó helyzetbe, mert a nő fia elcsábított egy házas asszonyt. Az esetet az egész falu végignézte, de egy lépést sem tettek a megmentésére.

Fegyveresek rontottak a házba

Shahnaz Bibi az Észak-pakisztáni Neelor Bala falucskájában él. Férje a távoli fővárosban dolgozik. A megrendült asszony a BBC riporterének mesélte el megalázásának történetét.
Shahnaz elmondta: azon a napon pisztolyokkal és egyéb lőfegyverekkel felszerelkezett férfiak törtek be a családhoz egy reggelen. A támadók a szomszéd család tagjai voltak. Az asszonyt megkötözték, majd kilökték a házból, a nyílt utcán letépték a ruháját és négy órán keresztül kergették a falu utcáin. Shahnaz Bibi sírva könyörgött a szabadságáért, de a férfiakat nem hatotta meg. Szégyenét növelte az is, hogy az egész falu végignézte a borzalmas menetet anélkül, hogy bárki is közbeavatkozott volna. A támadók a közönséget is megfenyegették, akik közül senki egy lépést sem tett az asszony kiszabadításáért.

 


Női sorsok Pakisztánban
Fotó: saturnic.livejournal.com

Shahnaz Bibi számára csak később vált világossá, hogy a botrány egy falubéli nő válása miatt tört ki, a válás okozójának pedig a falubéliek Shahnaz Bibi fiát tartják. Szabadulása után az asszony két kisgyermekével az erdőbe menekült. Valószínűleg soha nem lesz bátorsága visszatérni a faluba, ahol meggyalázták mindenki szeme láttára és ahol senki nem nyújtotott neki segítséget. A rendőrséget az eset után sem értesítette senki a falubéliek közül.


Mindennek a nők isszák meg a levét

Pakisztánban gyakran támadnak meg asszonyokat a családjukban elkövetett állítólagos bűncselekmények miatt. Nem ritka, hogy savval leöntenek, felgyújtanak, csonkolnak, megerőszakolnak, akár meg is ölnek nőket- kiegyenlítendő a családi viszályokat.

Pakisztán muszlim kultúrájában mindennaposak az ilyen esetek, ám a multikulturális Indiában és a szintén muszlim többségű Bangladesben sem szokatlan a nők elleni támadás. A közelmúltban az indiai Nyugat-Bengálban egy törzsi asszonyt gyaláztak meg hasonló módon. Az aljas bűntettet azzal tetézték, hogy mobiltelefonnal lefilmezték, majd a világhálón nyilvánossá tették az asszony szégyenét. Okként ott is egy szerelmi botrányt neveztek meg. Az esetet ott sem jelentette senki, a falubéliek nyomásgyakorlása miatt a sértett sem mert feljelentést tenni. A rendőrség végül az interneten keringő felvétel alapján indított nyomozást az ügyben.

 

Fülöp Viktória/ bbc.co.uk

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gender
 • Szomorú kitekintés: egyháztagok is verik a nőket
 • Kirekesztett afgán nők: milyen élet vár rájuk?
 • Nevek harca a bíróságokon
 • Szilveszteri üzenet a ribancoktól
 • TOP 5 hely, ahol nem számít a nők élete
 • Reformáció és a nők: evangélikus szemmel
 • A nemi erőszak az új főügyész célkeresztjében
 • Nem vetette el gyermekét, megalázták
 • Nők kapták az idei Nobel-békedíjat
 • Kiűzik a nőiséget Jeruzsálemből?

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.