Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-10 09:07:00

Eltúlozta az óvintézkedéseket a bevásárlóközpont

Tilos a plázákban fényképezni – botrány lett belőle

Saját lányát fényképezte le egy apuka egy skóciai bevásárlóközpontban, a képeket meg feltöltötte a Facebookra – vesztére.

A Facebook közösségi oldalon közzétett kampány arra szólítja fel az embereket, hogy bojkottáljanak egy skóciai bevásálóközpontot, miután egy apa azt állítja: a rendőrség meghurcolta őt. A férfi bűne az volt, hogy saját négy éves lányát lefényképezte egy fagylaltozó előtt és a fotókat feltöltötte a közismert közösségi portálra.


A fagyizó kislány és a biztonsági őrök

Chris White teljesen jóhiszeműen fotózta le fagylaltozó, Hazel nevű négy éves lányát a Glasgow melletti Braehead bevásárló központban. Egy biztonsági őr kiszúrta a gyanútlanul fotózkodó férfit, és felszólította a képek átadására. Az apa a skóciai BBC-nek elmondta: múlt hét pénteken, délután négy óra körül történt az incidens. A férfi állítja, hogy semmilyen hátsó szándék nem volt benne, mindössze azt akarta megörökíteni, ahogyan kislánya egy játék vespa motoron üldögélve nyalja a fagylaltot. Hozzátette: a hozzájuk lépő biztonsági őr nyomatékosan kérte őt, hogy törölje az összes, a bevásárlóközpont területén készített fényképet.

A férfi ekkor elmondta, hogy a készített fotók közül kettőt már fel is töltött a Facebook közösségi oldalra, és mindkettőn csak a lánya szerepel. Ezt követően a biztonságiak kihívták a rendőrséget, akik az apának elmondták: jól látható helyekre ki van téve, hogy nem szabad fényképeket készíteni az üzletközpont területén. A rendőrség a terrorizmus megelőzésére hivatkozva elkobozta a férfi telefonját.


Túlzott féltés?

A bevásárlóközpont szóvivője elmondta: tilos a fényképezkedés az üzletközpont területén, így próbálják ugyanis védeni a személyzet és vásárlók épségét valamint privát szféráját. Hozzátette: ha valaki gyanúsan viselkedik, akkor a bevásárlóközpont szabályainak megfelelően a biztonságiak és adott esetben a rendőrség lép közbe.  A szóvivő azt is elmondta, hogy a biztonsági őrök azt követően érkeztek a helyszínre, hogy az omniózus fagylaltozó személyzete gyanúsnak találta a lányát fényképező férfit. Állítólag nemcsak a kislányt, hanem őket is lefényképezte az apa.


Potenciális terroristák? Fotó innen

– A kiérkező biztonsági őrök udvariasan felszólították White urat a fényképek törlésére, de a körülményekre való tekintettel jobbnak látták kihívni a rendőrséget is – mondta a szóvivő a BBC-nek.Hogy milyen körülmények, azt nem fejtette ki bővebben a szóvivő, de vélhetően az apa nem akarta átadni a személyes tulajdonát képező telefont illetve a benne levő felvételeket.

Chris White elmondta, hogy miután a rendőrség rögzítette a személyes adatait, hazamehetett a kislányával. A férfi nem hagyta annyiban a dolgot, és hétfőre csoportot hozott létre a Facebookon. Az apa felhívásában arra kéri az embereket: bojkottálják a Braehead bevásárlóközpontot. Ezidáig több mint 8000 ember lájkolta a kampányt.

George Nedley rendőrszázados a BBC megkeresésére elmondta: megerősítik, hogy érkezett hozzájuk panasz azzal kapcsolatban, hogy milyen incidens történt a Braehead-ban, és az ügy kivizsgálása folyamatban van. Hozzátette: az egyik rendőrtiszt már beszélt is White úrral a történtekről.


Mi a helyzet itthon?

A mindennapi.hu Iglódi-Csató Juditot, a Tesco hipermarketek szóvivőjét kérdezte arról, hogy mi a helyzet akkor ha valaki ártatlan fotózásra adná a fejét az áruház területén belül. A szóvivő elmondta: a hipermarketnek belső szabályzata van arra vonatkozóan, hogy tilos a fényképek készítése egyrészt üzletpolitikai, másrészt biztonsági okok miatt. Kivételt jelentenek ez alól az áruház által előzetesen kiadott engedéllyel készített fénykép- és videóanyagok.

Arra a kérdésre, hogy a Tesco hipermarketek területén fordult-e elő a skóciaihoz hasonló eset elmondta: nem tud ilyen incidensről. Hozzátette azonban, hogy bizonyára több tucat szülő készített már gyermekéről mobiltelefonos felvételt a Tesco áruházak területén, de mint mondta: ebből még senkinek nem származott kára.


Terrorveszély?

Egyre többször lehett hallani, hogy bombariadó miatt kénytelenek kiüríteni az áruházakat, amely a riadalom mellett komoly anyagi veszteséget is jelent. Magyarországon ha bombariadós fenyegetés érkezik, a tűzszerészek azonnal kiszállnak a helyszínre, ahol a rendőrséggel és az áruházak biztonsági őreivel karöltve evakuálják az embereket, majd tüzetesen átvizsgálják a helyszínt. Minden telefonos bejelentést komolyan vesznek, hiszen nem tudni, hogy egy telefonbetyárral vagy egy komoly fenyegetőzővel van dolguk. Magyaroszágon évente számtalan esetben rendelnek el bombariadót, általában a hipermarketekben vagy a bevásárlóközpontokban nyomják meg a vészjelzőt. Bár éles bombát ezidáig még nem találtak, komoly anyagi megterhelést jelent ez a tűzszerészeknek.

A Braehead bevásárlóközpont vélhetően minden ilyen cselekedetnek elejét szerette volna venni, ezért csapott le az ártatlanul fotózó apára. Napjainkban, amikor a terrorizmus egyre nagyobb veszélyt jelent, pánikszerű óvintézkedéseket vezetnek be a nyilvános helyeken, tömegközlekedési eszközökön. Osama bin Laden halála után szinte hallani lehetett a különböző terrorsejtek felhördülését, fenyegetését, bizonyára emiatt szigorítottak a biztonsági szabályokon. Tény: a személyes szabadságon átgázolva védelmezik az egyének intim szféráját – nem furcsa ez egy kicsit?

A lengyel rendőrség október 8-án jelentette be, hogy őrizetbe vettek két 39 éves lengyel férfit, akiket megalapozottan gyanúsítanak azzal, hogy idén május vége és szeptember eleje között több európai ország IKEA-áruházaiban zsarolás céljából kisebb robbantásos merényleteket hajtottak végre. A pokolgépek belga, holland, francia, német és cseh áruházakban léptek működésbe. A drezdai robbantásban ketten könnyebben megsérültek. A legutóbbi, prágai merénylet után a tettesek 6 millió eurót követeltek az IKEA-tól, és újabb robbantásokkal fenyegetőztek, ha az összeget nem kapják meg. (forrás: MTI)

– mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Facebook
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele
  • India nem tűri tovább a vallásellenességet
  • Orbán Viktor újévi köszöntője a Faceboookon
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Az SMS javíthatja a helyesírást
  • Szembemennek a hatalommal az orosz tüntetők
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Disznót vág lemondása előtt az államtitkár

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.