Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-04 08:04:00

Semmiféle képet vagy videót nem lehet Tunéziába áthozni

Tífusz és bőrbetegségek: exkluzív interjú a líbiai határról

A líbiai-tunéziai határ mentén felállított menekülttáborban 15 ezer üldözöttet járványok fenyegetnek. Szilágyi Béla, a Batptista Szeretetszolgálat munkatársa számolt be a mindennapi.hu-nak.

– Milyen állapotokkal találkoztak a határhoz érkezve?

– A líbiai oldalról nagyon lassan engedik át a menekülteket Tunéziába, az átjutók elmondták: a határt őrző fegyveresek elveszik tőlük mobiltelefonjaikat, fényképezőgépeiket, laptopjaikat, hogy ne tudjanak képeket, videókat kihozni arról: mi történik hazájukban. A menekültek jellemzően nagyon idegesek és ingerültek. A segélyszervezetek mindent megtesznek, hogy a legjobb ellátást biztosítsák, február 21. óta 95 ezren léptek át, nagy részük egyébként hivatalosan tunéziai állampolgár. Megdöbbentő volt, hogy körülbelül 35-40 ezer egyiptomi állampolgár is ezen a határon keresztül menekült. (Líbia Egyiptommal keletről, Tunéziával nyugatról határos – a szerk.) Hasonlóképp megdöbbentő volt, hogy itt több mint 11 ezer bangladesi haladt át Tunézia felé. Vietnamiak, fekete-afrikaiak 3-4 ezren, Kínaiak, pedig közel 6 ezren menekültek. Nagy részüket már sikerült továbbszállítani, a tunéziaiak természetesen könnyen haza tudtak utazni. Most körülbelül 15 ezer embernek adnak szállást a sivatagi táborban, amit nemzetközi segélyszervezetek tartanak fent.

– Líbiai polgárok menekülnek-e az országból?

– Érdekes módon a líbiai menekültek száma viszonylag alacsony. Elsősorban a Líbiában élő, ott dolgozó külföldiek menekülnek. Aggasztóbb híreket hallunk Líbiából, melyek szerint Kadhafi offenzívát indított, elkezdte bombázni a jelentősebb városokat. Sajnos előfordulhat az, hogy nem csak a Líbiában élő, közel kétmillió külföldi menekül majd, hanem elképzelhető, hogy maguk a líbiaiak is megindulnak a határok felé, és igyekeznek majd elhagyni a háborús övezetet.



– Fenyegeti élelmiszerhiány a térséget?

– Líbiából nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre, tudomásunk szerint az országban jelentős élelmiszerhiánnyal nem kell számolni. A határ tunéziai oldalán részben a hatóságok, részben a határ mentén lakók látják el a menekülteket. Az élelmiszer-ellátás a táborban is megoldott. A nemzetközi segélyszervezetek biztosítják az elfogadható mennyiségű vizet is. A higiéniai, tisztálkodási lehetőségek azonban meglehetősen korlátozottak, és éppen ezért nem csak azok, akik sérülten vagy betegen érkeztek, hanem a menekülttáborban élők is ki vannak téve a járványveszélynek. Ennek egyértelmű jeleit mi is láttuk, és a többi, itt dolgozó orvos is beszámolt róla. Elsősorban tífusz és fertőző bőrbetegségek fenyegetnek.

– Valós egy humanitárius katasztrófa lehetősége a térségben?

– A líbiai-tunéziai határon felállított menekülttáborban elfogadható szinten biztosított az emberek ellátása. Végleges megoldást talán az jelentene, ha a Líbiából menekült külföldieket haza lehetne szállítani. Hiszen többségük külföldi állampolgár, akik haza szeretnének jutni. Így ez a helyzet nem alakul át humanitárius katasztrófává. A bangladesiek és a vietnámiak vannak a legkilátástalanabb helyzetben, ők kapták a legkevesebb információt arról, hogyan tudnak hazajutni.

– Át lehet-e lépni Tunéziából Líbiába?

– Körülbelül 10-15 méterre merészkedtem át Líbiába, amikor a határőrök visszazavartak. A nemzetközi segélyszervezeteket sem engedik be. A határon több szervezet is állomásozik, tudomásunk szerint visszafordították a Tripoli repülőtérre érkező orvos-csoportot is. A Baptista Szeretetszolgálat is készen áll arra, hogy orvosokat küldjön a határterületre, vagy lehetőség szerint akár Tripoliba is.

Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.