Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-26 15:00:00

Az ellenzék szerint a katolikus világnézetet erőltetik az életvédők

Teljes abortusztilalom lehet Lengyelországban!

Életvédők törvényjavaslatot kezdeményeztek a terhességmegszakítás teljes tilalmára Lengyelországban.

Az állampolgári törvényjavaslat, mely fogantatástól kezdve védelmezné az emberi életet, a jövő héten kerül a szejm asztalára - jelentette a Rzeczpospolita című lap hét végi számában. A kezdeményezés Mariusz Dzierzawski, a Fundacja Pro - Prawo do Zycia (Jog az Élethez Alapítvány) vezetőjének nevéhez fűződik, és 450 ezer lengyel állampolgár támogatta aláírásával. Dzierzawski abortuszellenes kiállításaival vált ismertté Lengyelországban.


Nem lenne kivétel

A jelenlegi lengyel abortusztörvény csak azokban az esetekben engedélyezi a terhesség megszakítását, ha az a nő egészségét vagy életét veszélyezteti, nemi erőszak következménye, vagy ha a vizsgálatok azt jelzik, hogy a magzat súlyos és visszafordíthatatlan egészségkárosodással jönne világra. Az állampolgári törvénytervezet azonban ezeket a kivételeket is megszüntetné. Abban az esetben, ha az anya élete van veszélyben, bíróság döntene az abortusz engedélyezéséről.

Az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) már közölte, hogy ellenzi a tervezetet. A párt szerint a kezdeményezők a katolikus világnézetet szeretnék rákényszeríteni az összes állampolgárra, ami ellentétes az alkotmánnyal, ezért az SLD már az első olvasásban javasolni fogja a tervezet elutasítását. Kedden, a szejm ülésének kezdetén a parlament épülete előtt baloldali szervezetek kiállítást is rendeznek az illegális abortuszokról "A nők pokla" címmel.


Kiskapuk nélkül

Az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság viszont támogatja a kezdeményezést, és arra fog szavazni, hogy azt küldjék tovább a megfelelő parlamenti bizottságokhoz. A kezdeményezők élvezik a katolikus egyház támogatását.

 


Többszázezeren szavaztak az Életre

Stanislaw Gadecki poznani érsek, a lengyel püspöki konferencia alelnöke csütörtöki úrnapi szentbeszédében azt mondta, hogy a meg nem született gyermekek életének kioltását lehetővé tevő jogi kiskapuk ellentétesek az erkölcsi alapelvekkel és az alkotmánnyal. Az éppen a napokban ülésező püspöki konferencia várhatólag állást foglal az abortusz teljes tilalmát szorgalmazó, illetve az élettársi kapcsolatokat lehetővé tevő másik törvénytervezettel kapcsolatban.

A kezdeményezés sorsát a kormányzó Polgári Platform álláspontja fogja eldönteni. A párt frakciója még nem vitatta meg a kérdést, de Andrzej Halicki képviselő, a szejm külügyi bizottságának elnöke azt mondta a Rzeczpospolitának, hogy személy szerint a törvényjavaslat elutasítása mellett van már első olvasásban, mert a jelenlegi szabályozást jó kompromisszumnak tekinti.

 

Kapcsolódó írásaink:

Zugabortusz a moziban

Az abortuszt választó nők több mint fele vallásos

Uniós nyomásra lett vége az abortuszkampánynak?

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Abortusz
  • Új holokauszt – kiirtják az örmény lánygyermekeket?
  • Betiltották volna az abortuszellenes darabot a szocialisták
  • Folytatódhat az Úristen videójátéka
  • Így változtatnák az abortusztörvényt
  • A hatóság vizsgálja, miért szülhetett nyolc gyereket
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Abortusz: miért nem?
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Mégsem vonták el az abortuszra szánt pénzt
  • Abortusz helyett: több ezren választották az örökbeadást

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.