Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-12 13:40:00

A külügy elítélte a véres eseményeket, de a damaszkuszi nagykövet még marad

Szíria szabadságáért tüntetnek Budapesten

A március óta tartó szíriai forradalom ellen tüntetnek ma délután fél háromtól Szíriai Arab Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt

A több mint húszmilliós Szíria lakóinak közakaratával szemben brutális kegyetlenséggel fellépő, gyermekeket börtönbe vető és megkínzó vérengző rezsim ellen tüntetnek ma a budapesti nagykövetség előtt, többségében olyan polgárok, akiknek szülőföldje Szíria.

A tüntetők követelik, hogy Magyarország minden kapcsolatot szakítson meg Szíriával, és semmiféle közösséget ne vállaljon az arab ország jelenlegi vezetésével, illetve kérik, hogy hazánk hívja haza Damaszkuszból nagykövetét, ahogy ezt az olasz kormány is megtette már.

A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint hazánk csatlakozott az Európai Unió által életbe léptetett szankciókhoz, és 2011. augusztus 10-én a kormányzati portálon magyar és angol nyelvű közleményben ítélte el a szíriai eseményeket.

A külügyi tárca tudomása szerint Olaszország csupán konzultációra rendelte haza damaszkuszi nagykövetét. Az Európai Unió tagállamainak misszióvezetői továbbra is állomáshelyükön maradnak, hogy a helyszínen kövessék a folyamatokat, s szükség esetén állampolgáraik rendelkezésére álljanak, valamint a damaszkuszi vezetést figyelmeztessék az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására. Magyarország Szíria kérdésében az EU tagállamaival közösen lép fel, és az európai külügyminiszterek folyamatosan értékelik a kialakult helyzetet.

A külügyminisztérium arról is tájékoztatta portálunkat, hogy amennyiben az illetékes magyar hatóságok a mai tüntetést engedélyezik, a véleménynyilvánítás szabadságával élve a demonstrálók megtehetik, hogy a szíriai követség elé vonulnak.



-mindennapi
(fotó: innen)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.