Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-20 16:00:00

Református menedék a sátorozóknak január 6-ig

Svájci Occupy: egyháziakkal a bankárok ellen

A svájci Occupy mozgalom a híres bankvárosokban, Genfben és Zürichben is felállította sátrait. A zürichi óvárosból kitessékelték őket, de a Reformáció Parkjában januárig maradhatnak.

Az aussersihli református gyülekezet St. Jakob temploma körüli zöld területen felállíthatják sátraikat az occupy mozgalom svájci aktivistái. A gyülekezet egyházi azíliumot, menedéket és menedékjogot biztosított a mozgalomnak január 6-ig.


Tartsátok be a gyülekezeti házirendet!

Az óvárosból kiutasított közel száz Occupy (=Foglald el) mozgalmi aktivistának adott szállásterületet az aussersihli református gyülekezet. Négy presbiter november 15-én, a területükre történt beköltözéskor átadta nekik a házirendet is. Eszerint nem szabad semmiféle erőszakot alkalmazni, nem lehetnek túlságosan hangosak, lármásak, tekintettel kell lenniük a gyülekezeti alkalmakra, azokon részt vehetnek, de nem zavarhatják meg az egyházi élet normális menetét. A száz aktivista képviselője egyetértett a házirenddel, és derűsnek tűnt, amikor átvette azt. Még nem tudni, hogy január 6-ig kitartanak-e. A dátum közeledte előtt lesz arra is lehetőség, hogy újabb megbeszélést folytassanak az esetleges maradásról.

A mozgalom tagjai arról számoltak be, hogy a zürichi városi rendőrség könnygázzal és bors spray-vel lépett fel ellenük, és kényszerítette őket az eredeti helyükről való távozásra. A rendőrség természetesen ezt cáfolja. Jelentések szerint Genfben mintegy 30 sátorban jöttek össze occupyosok, oly’ nevezetes helyen, mint a Parc des Bastions. Ebben a nagy parkban található a reformáció hatalmas emlékműve is. Ott még zavartalanul sátorozhatnak. A mozgalom kapcsán újra képbe került az egyház, a gyülekezet által nyújtott menedék, vendégjog fogalma és gyakorlata. Ennek Kálvin óta nagy hagyománya van Svájcban, hiszen éppen Genf volt az, ahol hugenotta menekültek tízezreit fogadták be Franciaországból, akiket protestáns hitük miatt üldöztek el.


A prófétai őrállói tiszt modern formája az egyházi menedék

„Keressétek a város javát és jólétét!” – ennek az ószövetségi bibliai gondolatnak a jegyében nyitotta meg kapuit a St. Jakob templom a mozgalom tagjai előtt. A gyülekezet azért tette meg ezt a lépést, mert az erőszakmentes civil engedetlenséget nem utasítja el, ha az nem irányul a jogállam ellen, illetve tiszteltben tartja, vagy éppen követeli az olyan alapértékek tiszteletét, mint az emberi méltóság, az igazságosság, a béke és a demokrácia.

A nyitott gondolkodású St. Jakob Gyülekezet református presbitériuma és hívei eddig is elöl jártak a különböző csoportok meghallgatásában, helyet adtak nekik gyülekezeti szeminárium keretében arra, hogy eltérő vallási, etnikai, társadalmi és politikai nézeteiket megvitassák. Azon fáradoznak programjaikkal és akcióikkal, hogy a párbeszéd során a meglévő előítéleteket felszámolják. A gyülekezet komolyan veszi az egyház prófétai őrálló szerepét. A zürichi tartományi református egyház rendtartásának 65. bekezdését gyakorolják. A betűt lélekkel töltik meg. Ez a református gyülekezeteknek feladatává teszi, hogy „a jogtalanság és a szenvedés okait néven nevezze. A gyülekezet együttműködik másokkal a megoldások keresésében és a közvetítői szolgálatra ajánlja fel magát”. Ez az egyház prófétai őrálló szerepének modern értelmezése és gyakorlata.


Sokan büszkék a református gyülekezetre

A gyülekezet református lelkésznője, Verena Mühlethaler hangsúlyozta az egyházi és nem egyházi sajtónak közösségük nyitottságát, s azt az elkötelezettséget, amit a jeremiási Ige fejez ki: „Keressétek a város javát és jólétét!”. Ezen a módon válhat a föld sójává a gyülekezet, amint azt tőle Jézus elvárja. Megerősítette azt is, hogy a vendégjogban benne van a gyülekezet helyiségeinek a használata és rendben tartása is, ami az occupyosokra nézve is kötelező.

Arra a kérdésre, hogy az azílium biztosítása nem rontja-e a gyülekezet, az egyház „imázsát”, tekintélyét, a lelkésznő határozott nemmel válaszol. Utalt arra, hogy a mozgalom élén vannak még bankárok is, különben pedig a tagjai „egészen normális, munkás emberek”. Elmondja, hogy sok pozitív jelzést is kap, még olyanoktól is, akik nem tagjai az egyháznak, a gyülekezetnek. De ez a nyitottság, szolidaritásvállalás, amit a református közösség mutat, elismerést vált ki belőlük. Van, aki úgy reagál erre, hogy kilép a gyülekezetből, de vannak, akik visszalépnek, s ezek vannak számszerű többségben – teszi hozzá Verena Mühlethaler református lelkésznő. Zürich, Genf mellett már ott vannak a pénzügyi rendszer és a kapitalizmus reformját követelő fiatalok sátrai Bernben és Bázelben is. Egyes jelentések szerint célba vették már Közel-Keletet is. A palesztinok viszont tartanak tőlük, ezért olvasni ilyen feliratokat, falfirkákat Gázában: „Ne foglaljátok el Palesztinát!”. Mindenesetre Zürich és Genf nemcsak a református gyülekezet, hanem az Occupy mozgalom toleranciájának főpróbáját is jelenti. Meglátjuk, mi történik 2012. január 6-ig…

 

Békefy Lajos

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek OccupyWallStreet
 • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
 • Adóztassuk meg jól a gazdagokat!
 • Vesztésre áll az OWS Amerikában?
 • Brit félelem és reszketés az euró összeomlása miatt
 • Kapitalizmus: kell, vagy nem kell?
 • Semmi nem némíthatja el az Occupy tüntetőket
 • Mire képes az Occupy-mozgalom?
 • Budapestet elfoglalták az aktivisták – riport
 • A kapitalizmusnak most tényleg annyi?
 • Pszichopaták a gazdasági elitben?

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.