Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-28 09:03:00

Minden éhezőre jut egy túlsúlyos

Sűrgősen tenni kell a globális éhínség ellen

Egy, a brit kormány megbízásából készült tanulmány intézkedéseket sürget a globális éhezés elkerülésére. A beszámoló az élelmiszer-termelés megváltoztatásának sürgősségére hívja fel a figyelmet.

A jelenlegi rendszer fenntarthatatlan és radikális változások hiányában szükségszerűen éhínséghez vezet. Sir John Beddington professzor, a brit kormány vezető tudományos tanácsadója szerint a tanulmány egyértelművé teszi a kormányok számára, hogy azonnali cselekvésre van szükség. Nemcsak több táplálékot kell előállítani, de arra is oda kell figyelni, hogy a termelés fenntartható legyen.

„Sürget az idő, hogy meghozzunk néhány nehéz politikai döntést. 925 millió ember éhezik és további egymilliárd ember nélkülöz mikrotáplálékokat. A feladat nehéz, mert az élelmiszeripar a többséget szolgálja ki és a legveszélyeztetettebb rétegeknek van a legkisebb beleszólásuk a döntéshozatalba.”– figyelmeztet a professzor.

Az élelmiszer és a mezőgazdaság kérdését előrébb kell helyezni a politikai napirendek listáján, összehangolva az éghajlatváltozás hatásainak megfékezésére tett erőfeszítésekkel. „Szembe kell szállnunk azzal a ténnyel, hogy ez egy bonyolult probléma, ami a társadalom merőben különböző rétegeit érinti és meg kell győznünk a politikai döntéshozókat arról, hogy nem lehet az élelmiszerekről elszigetelten gondolkodni, nem lehet az éghajlatváltozásról elszigetelten gondolkodni, nem lehet az energiáról sem elszigetelten gondolkodni. Mindezek szorosan összefüggenek.” – áll a jelentésben.

A világ lakossága a következő húsz évben körülbelül 8,3 milliárdra nő. Az urbanizáció lesz a hajtóerő, és a világ népességének 65-70 százaléka ekkorra a városokban lakik majd. A világon egyre nő az életszínvonal és megnő az igény az alapvető árucikkekre az étel-, a víz-, az energiaszükséglet nőni fog a népesedésnövekedéssel párhuzamosan. A beszámoló nyomatékosítja, hogy a mezőgazdaságban nem lehet a fenntarthatóság árán növelni a termelést. A tanulmány szerint a  leginkább erőforrás-igényes élelmiszerfajtákat háttérbe kell szorítani és minimalizálni kell az élelmiszer-termelés során keletkező hulladékot.


Az érem másik oldala

A világon egymilliárd ember túltáplált és elhízott. Ez a másik tünete annak, hogy az élelmiszer-termelési rendszer nem működik megfelelően, mivel nem képes jó egészséget és jólétet nyújtani a világ növekvő népességének. Semmi sem égetőbb, mint a globális élelmiszer-termelés újragondolása annak érdekében, hogy a fenntarthatóság előtérbe kerüljön. Csak az összehangolt változtatások vezetnek eredményre.

A jelentés hozzáteszi, hogy az új kutatások fontos szerepet játszhatnak a jövőben és egy technológiát sem nem lehet elutasítani: sem a génmódosítást, sem a klónozást vagy a nanotechnológiát. A szerzők elismerik, hogy a vitatott technológiákkal szemben jelenleg ellenállás mutatkozik. „Nem elég alapos bizonyítékokkal szolgálni. A főszerepet az őszinte, nyilvános vitának kell játszania.”


(forrás:BBC)
–erdős–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.