Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-07 14:00:00

Hova vezet a görögök „elkerülhetetlen” államcsődje?

Soros: újabb világméretű válság kezdődik

A görögországi helyzet súlyosbodása új aggodalmakhoz vezet az euró jövője kapcsán: egy állam kizárása az Európai Központi Bank szerint a pénzügyi terület összeomlásához vezethet. Soros György szerint az egész pénzügyi rendszer veszélyben van.

„Kudarcot vall az euró, kudarcot vall Európa, és végül talán a világ teljes pénzügyi rendszere” – foglalta össze legutóbbi jóslatát Soros György. A következmények szerinte a közös valuta összeomlása és az Unió bukása lesz. „Ez nemcsak Európa, hanem a globális pénzügyi rendszer számára is katasztrófa lesz” – idézett a Business Line című újság Soros dél-indiai, Hyderabadi látogatásán elhangzottakból. Az eurózóna válsága „súlyos és veszélyes, mint a 2008-as összeomlás” – olvasható az Economic Timesban a milliárdos befektető mondata. Jelenleg nem világos, hogy meg tudják-e fékezni a válságot – adta közzé a Bloomberg hírügynökség Soros szavait csütörtökön. Sokaknak az az érzésük, hogy már elértük a szakadék alját, és a válság megoldhatatlan. Már a piacok is megkezdték a valutazóna széthullása esetén fennálló lehetőségek felmérését.


A görög helyzet nem javul, Papademos aggódik


Az új aggodalmak oka a görög miniszterelnök, Loukas Papademos közelmúltban adott nyilatkozata, amiben nyomatékosan figyelmeztetett egy „elkerülhetetlen államcsődre”. „A következő három hónap kritikus lesz a görög finanszírozás számára” – jelentette ki Papademos csütörtökön. Athénban nagy a félelem, mert január közepén a nemzetközi pénzügyi ellenőrök ismét Görögországba érkeznek, hogy megítéljék a reformok haladását, ami előfeltétele a további milliárdos támogatásoknak.


A bizalomvesztés óriási veszély Európára nézve


Az Európai Központi Bank (EKB) óva int a görögök kényszerű kizárásától az eurózónából. Ez Klaas Knot, az EKB Általános Tanács tagja szerint a monetáris unió összeomlásához vezethet. „Egy kényszerű kilépés bizalomvesztéshez vezethet” – állítja a holland jegybank elnöke. Ez meghívást jelentene a spekulánsoknak. Knot a holland televízióban válaszolt arra a kérdésre, hogy a súlyosan eladósodott Görögország kizárása az eurózónából kívánatos lenne-e. A valuta maga túlélheti az összeomlást, az egyes európai gazdaságok az elmúlt években olyan szorosan összefonódtak, hogy többé nem lehetséges az eurót eltörölni – jelentette ki Knot.

Az Európai Bizottság kifejezte azt a meggyőződését, hogy Görögország márciusban a következő hitelrészletet, ötmilliárd eurót meg fogja kapni. „A késedelem azonban nem kizárt, ha a kormány megtakarítási céljai nem teljesülnek” – mondta egy uniós szóvivő csütörtökön Brüsszelben. „Nagyon szigorúak leszünk a megvalósítás kapcsán.”

 

spiegel.de / K. M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.