Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-14 11:30:00

Az üzletember szerint nem jó a válságmegoldási-stratégia

Soros mondja: nem tőke, garancia kell a bankoknak

Soros György szerint az euróövezeti válság megoldásán dolgozó európai vezetők elképzelései között van néhány „nem megfelelő” elképzelés is.

A magyar-amerikai nagybefektető a Financial Times blogjában megjelent írásában azt írja: a válság megoldásán dolgozó szakemberek a bankok feltőkésítésében gondolkodnak, ahelyett, hogy garanciavállalást nyújtanának nekik. Kifejti: a banki és a szuverén adósságválságok egymást kölcsönösen erősítő folyamatokká váltak. A kormánykötvények árcsökkenése feltárta a bankok alultőkésítettségét, az a kilátás viszont, hogy banki feltőkésítéseket a kormányoknak kell finanszírozniuk, felhajtotta a kormánykötvényeket terhelő kockázati felárakat.


Így kell áthaladni az aknamezőn

Soros – saját szavai szerint – azt a keskeny ösvényt vázolja fel, amely átvezetheti Európát az „aknamezőn”. Javaslatának lényege, hogy a bankoknak előbb garanciát kell nyújtani, a feltőkésítés pedig csak később következne. Az egyes kormányok ugyanis most nem engedhetik meg maguknak a bankok tőkepótlását, mert akkor nem maradna elégséges finanszírozási forrásuk a szuverén adósságválság kezelésére.

Soros György – aki a héten, 95 más közéleti és gazdasági szereplővel, köztük Bajnai Gordon volt kormányfővel együtt nyílt levélben sürgette az euróövezeti vezetőket az azonnali cselekvésre az adósságválság megoldása végett – a Financial Times „A-list” című blogrovatában megjelent újabb írásában kiemeli azt a véleményét, hogy a bankok újratőkésítése sokkal kevesebbe kerülne a kormányoknak a válság enyhülése után, amikor a kormánykötvények és a banki részvények egyaránt „normálisabb” árfolyamszintekre térnek vissza.


Új stratégia kell

A kormányok azonban hiteles módon garanciát tudnak nyújtani a bankoknak, mivel megvan a lehetőségük az adóztatásra. Ahhoz, hogy euróövezeti szinten mozgósítani lehessen ezt a lehetőséget, új, jogilag kötelező megállapodást kell kötni, amelynek megtárgyalása és ratifikálása időbe telik. Soros György hangsúlyozza, hogy nem a Lisszaboni Szerződés módosítására gondol, hanem egy új egyezményre.

Írása szerint addig is azonban igénybe lehet venni az euróövezeti jegybankot (EKB), amely mögött máris ott van a tagállamok teljes garanciája. A garancianyújtás fejében a kereskedelmi bankok vállalnák, hogy tartják magukat az EKB utasításaihoz, ellenkező esetben a jegybank megvonhatná a diszkontkamattal folyósított likviditást, az államok pedig átvehetnék az együttműködésre nem hajlandó bankokat. Az EKB utasíthatná a bankokat hitelfolyósításaik és kinnlevőség-portfolióik fenntartására, ugyanakkor szigorúan felügyelné a saját számlájukra vállat kockázatokat. Soros György szerint ezzel ki lehetne iktatni a jelenlegi piaci felfordulás egyik fő tényezőjét.

A másik tényezőt – vagyis a szuverén adósságok finanszírozási forrásainak hiányát – az EKB diszkontrátájának csökkentésével lehetne kezelni, valamint azzal, hogy a bajba került országokat kincstárjegy-kibocsátásra ösztönöznék, a bankokat pedig arra, hogy ezeket lejegyezzék. A kincstárjegyeket bármikor el lehetne adni a jegybanknak, vagyis ez így tulajdonképpen készpénznek számítana.

Amíg e papírok hozama magasabb, mint az EKB-nál elhelyezett betéteké, addig a bankok is előnyösnek tekintenék ezek tartását. A kormányok így vészhelyzet esetén igen alacsony kamatok mellett tudnák fedezni finanszírozási igényeiket – egyeztetett kereteken belül –, és ez nem lenne ellentétes a Lisszaboni Szerződéssel sem – áll Soros György írásában. Soros szerint ezek a lépések elégségesek lennének a piacok megnyugtatására és a válság „heveny szakaszának” lezárására, a bankok feltőkésítésével pedig meg kell várni, amíg ez az időszak elérkezik.

A nagybefektető szerint majd egy nyugodtabb időszakban meg kell teremteni az új euróövezeti növekedési stratégia alapjait is, mivel növekedés nélkül hosszú távon fenntarthatatlanná válik az adósságteher – csakúgy, mint maga az Európai Unió.

mti, mi

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.