Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-02 08:00:00

A német kormány 100 ezer munkanélkülit rejt el a statisztikákban

Sokkal több a munkanélküli, mint ahogy az látszik

A Süddeutsche Zeitung német nyelvű lap szerint legalább 100 ezer idősebb munkanélküli van, akiket a Munkaügyi Hivatal statisztikái elrejtenek.

A verseny szempontjából fontos kérdések: Valójában hány ember van munka nélkül Németországban? Mintegy 2,7 millió, ahogy azt a Német Munkaügyi Hivatal a közelmúltban nyilvánosságra hozta?


Legális trükkökkel módosíthatók a statisztikák

A német munkanélküliség elég alacsonynak tűnik, de valójában mégsem az. Az állami hivatalok számára több, teljesen legális módja van annak, hogy a statisztikákat különféle trükkökkel „testre szabja”.

Az egyik ilyen trükk felülvizsgálatát kezdeményezte a német Zöld Párt a Munkaügyi Minisztériumhoz benyújtott kérvényében. Ebből kiderült, hogy közel 105 ezer idősebb ember van regisztrálva a Német Munkaügyi Hivatalnál, akik a munkanélküliségi statisztikákban nem jelennek meg – számolt be a Süddeutsche Zeitung. A munkanélküliségi ráta az 55 és 64 év közötti népességi csoport körében valójában eléri a 9,7 százalékot, szemben a Munkaügyi Hivatal statisztikáiban közölt 8 százalékkal.

A háttérben egy speciális szabályozás áll, amit 2008-ban a nagykoalíció vezetett be: aki legalább 58 éves, és legalább 12 hónapig szociális segélyt kapott, anélkül, hogy állásajánlatot kapott volna, többé nem tekinthető munkanélkülinek.


Az alulfoglalkoztatottak csoportja rendkívül széles

A több mint 100 ezer munkanélküli csak a Német Munkaügyi Hivatal részfoglalkoztatási statisztikáiban jelenik meg, a jelentés egy alpontjában, ami a hírekben nem jelenik meg túl gyakran. Itt például a közmunkaprogramban részvevőket és a munkanélkülieket is a „továbbképzés” kategóriába sorolják, hasonlóan azokhoz, akiknek nincsen rendszeres munkájuk, azonban a hivatalos statisztikákban nem szerepelnek.

Ha mindezzel számolunk, rögtön nem néz ki olyan csodálatosan a német munkaerőpiac. Például 2011 novemberében 3 589 ezer alulfoglalkoztatott volt Németországban a hivatal szerint. A munkaerő-piaci szakértő, Brigitte Pothmer a Süddeutsche Zeitungban „becsületes munkanélküliségi statisztikákat” követelt. Kihangsúlyozta, hogy az idős munkanélkülieket sem szabad szem elől téveszteni csak azért, mert nem látszanak a statisztikákban.

 

spiegel.de / K. M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.