Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-19 09:30:00

Két hónapja tartanak a demonstrációk

Semmi nem némíthatja el az Occupy tüntetőket

Emlékezetesen sikerült az Occupy Wall Street-mozgalom megalakulásának két hónapos születésnapja: háromszáz tüntetőt tartóztattak le a rendőrök Amerika-szerte, a Wall Streetet azonban nem sikerült „elfoglalni.”

Ígéret maradt csupán az a szólam, miszerint a két hónapos születésnap alkalmával most már valóban „elfoglalják a Wall Street-et” – a rendőrség résen volt, így ilyesmi szóba sem kerülhetett, az utcán tüntető tízezrek ehelyett békésen vonulgattak és kiabáltak New York utcáin, legfeljebb néhány helyen zártak le forgalmasabb csomópontokat.


Születésnapi buli

A demonstrálók alapvetően a Occupy Wall Street-mozgalom (OWS) két hónappal ezelőtti megalakulására emlékeztek, emellett egyben azt is szerették volna demonstrálni, hogy továbbra sem hajlandók csöndben maradni. Annak ellenére, hogy a New York-i vezetés a kezdeményezés bölcsőjének számító Zuccotti Parkot megtisztította a tüntetőktől, emellett ráadásul több vidéki nagyvárosban kialakított tábort is felszámoltak. (Itt talál egy remek videót a rendőri intézkedésekről, Frank Sinatra zenéjére.)


Nem maradnak csöndben. Fotó innen

„Kritikus pillanathoz érkeztünk a mozgalom életében” – hangsúlyozza az egyik tüntető –, „nagyon úgy tűnik, hogy átfogó támadás indult a felszámolására, azért vagyunk tehát itt, hogy ezt megakadályozzuk.” Mások ennél bizonytalanabbak: „Nagyon remélem, hogy nincs vége a mozgalomnak, mert ez most már a történelem része, csúfos lenne, ha két hónap után meghalna” – jelentette ki egy egyetemi tanár, aki Vermontból érkezett a csütörtöki New York-i tüntetésekre.

A tiltakozások békésen zajlottak – New York mellett Los Angelesben, Las Vegasban, Bostonban, Washingtonban és Portlandben is az utcára vonultak –, a letartóztatások zöme is a forgalom akadályozása miatt történt. Persze volt néhány kirívó eset is: egy demonstráló például ecetes üveget dobott a rendőrök felé, az egyikük kezét húsz öltéssel kellett összevarrni – a tüntetők az ecetet a paprikaspray ellenszereként már rutinosan maguknál tartják. Egy másik tüntetőt véres fejjel vezettek el, miután leverte az egyik rendőr sapkáját.

Miután szerdán hajnalban a rendőrség kiürítette a New York-i Zuccotti parkot, a tüntetőket pedig oda vissza nem engedte, amazok a New York-i tőzsde épülete elé tervezték csütörtöki ülődemonstrációjukat. A tőzsde dolgozóit a rendőrség csak igazoltatás után engedte be. Az egyikük a helyi riporternek viccesen meg is jegyezte, hogy „a tüntetők szemében ő a rossz fiú”, ennek ellenére ő bemehet a tőzsdére, „a jók” pedig nem. A férfi egyébként elismerte, hogy a 99% Mozgalomnak van létjogosultsága, a gazdagok és szegények közötti szakadék ugyanis óriási, és az évről évre csak nő.

Akik nem a tőzsdénél tiltakoztak, azok a Zuccotti park helyét egyelőre átvevő Foley téren gyülekezve indultak el transzparensekkel felszerelkezve és több szakszervezettel kiegészülve, át a Brookly-hídon, ezúttal – a múltkori atrocitások elkerülése érdekében – a járdán. Indokolt volt az elővigyázatosság, a rendőrök ezúttal is gyorsan lecsaptak azokra, akik letértek az úttestre, nagyjából tucatnyi tüntetőnek így máris véget ért a napja.

A vidéki nagyvárosokban – így többek között Miamiban, Chicagóban és Minneapolisban – a hidak elfoglalása volt a tüntetők egyik közös stratégiája, annál is inkább, mert az OWS két hónapos születésnapja egy napra esett az egyik szakszervezet korábban meghirdetett tüntetésével, amelyen arra buzdított, hogy foglalják el a hidakat, hogy ezzel tiltakozzanak a munkanélküliség ellen. A közlekedés megzavarása azonban csak néhány tíz percre korlátozódott, a rendőrség mindenhol gyorsan feloszlatta a tömeget.


Ideje továbblépni

Mitchell Moss, a New York-i Egyetem várostervezéssel foglalkozó professzora úgy véli, hogy az elmúlt két hónap alatt a tüntetőknek épp elég idejük volt megismertetni magukat, ideje tehát új szintre lépni. „Szerintem az utcán kellene folytatni, talán a fővárosi Washington-emlékműnél – ott közel lennének a döntéshozókhoz.”


Tovább kell lépni. Fotó innen

Moss szerint a tüntetők ugyan sikeresek voltak annak elérésében, hogy országos szinten végre elkezdjenek beszélni a tátongó vagyoni különbségekről, ám az olyan tervek, mint a Wall Street megbénítása nem igazán használ a mozgalom megítélésének. „New York lakói munkaközpontúak, így csak bizonyos mennyiségű türelmet lehet tőlük elvárni azokkal szemben, akik munka helyett a város nyugalmának megzavarásában vesznek részt” – hangsúlyozta a professzor.

Mások kitartanak véleményük mellett, miszerint a Zuccotti parkból való kiűzetésük maradandó sebet ejtett a mozgalmon. „Nagyban gátolni fogja a tüntetők koordinálását, hogy nincs többé egy olyan hely, ahol a hét minden napján, éjjel-nappal együtt tudnak lenni – olyanok most, mint a hazátlan beduinok” – szólt egy vélemény. Egy újságos ennél bizakodóbb: „Nézze ezeket az embereket, a zuhogó eső ellenére is mennyien vannak, ennyi ember nem fog hirtelen eltűnni, ne aggódjanak.”


Szegény könyvtár

Szomorú hírek érkeztek a „Nép Könyvtáráról”: a közadakozásból összedobott, igen komollyá duzzadt könyvtár a tüntetők Zuccotti parkból való kiebrudalása után a rendőrség kezébe került. Michael Bloomberg New York-i polgármester ugyan biztosította az OWS aktivistáit, hogy a könyveket (és az egyéb otthagyott ingóságokat) sértetlenül elszállították egy raktárba, ám később kiderült, hogy ez így korántsem igaz.

Mindössze huszonöt kartonnyi könyvet találtak ott, a 4-5000 darabos gyűjtemény töredékét, azok között is sok a sérült darab, a laptopjaik is tönkrementek, az elkobzott sátrak és takarók pedig egész egyszerűen az utolsó darabig eltűntek. Az OWS egyik raktárosa részletes – noha nem teljes – listával érkezett, a felsorolt tételek jó részét azonban nem találta meg a lomok között.

Tóth Miklós

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek OccupyWallStreet
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Adóztassuk meg jól a gazdagokat!
  • Vesztésre áll az OWS Amerikában?
  • Brit félelem és reszketés az euró összeomlása miatt
  • Kapitalizmus: kell, vagy nem kell?
  • Svájci Occupy: egyháziakkal a bankárok ellen
  • Mire képes az Occupy-mozgalom?
  • Budapestet elfoglalták az aktivisták – riport
  • A kapitalizmusnak most tényleg annyi?
  • Pszichopaták a gazdasági elitben?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.