Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-12-29 08:41:00

Minden héten hetven férfit kellett volna kiszolgálnia

Prostitúcióra kényszerítve: Yamina története

Virágzik a nők, a lányok és néha a fiúk szexuális kizsákmányolása is, felmérések igazolják, hogy a nyolcvanas évek vége óta a szexrabszolgák száma folyamatosan nő. Hetente 70 férfit kellett volna a 15 éves Yaminának kiszolgálnia.

Egy késő nyári napon Yamina összeszedi a bátorságát, hogy elmeneküljön. Olcsó fehérneműjére farmert, pólót vesz, és elhagyja a homályos pincehelyiséget, ahol hetek óta él.  Végigmegy a szűk folyosón, elhagyja a recepciót. Az ott álló férfiak ügyet sem vetnek rá. Hova is menjen a soványka nigériai lány? Yamina eléri a kaput, rajta kifüggesztett tábla: „18 év alatti nőknek tilos!” Yamina 15 éves. Lenyomja a kilincset, és kilép a szabadba.

A lánynak fogalma sincs arról, melyik városban és egyáltalán, melyik országban van. Csak azt tudja, hogy kijutott. Mögötte a házfalon lila villogó szívekkel hívogat az „Erotic Tempel Crazy Sexy” nevű bordély, ahol  30 euróért azt csinálhatnak a lányokkal a férfiak, amit akarnak. Körben építkezések, barkácsáruházak és parkolók. 

Yamina nézi, hogyan kanyarodnak be az autók és parkolnak le az erotikus klub előtt. Ebédidő, ilyenkor jönnek a kliensek. Legtöbbjük túl az ötvenen, a barkácsáruház után a bordélyba vezet az út. Yamina szíve a torkában dobog. Hova menjen? Még két hónapja sincsen, hogy elhagyta a lagosi nyomornegyedet. Írni, olvasni nem tud. Senkit sem ismer ebben az országban a kerítőnőn kívül, akit „Mádám”-nak szólít. Inába száll a bátorság. Megfordul, és visszamegy oda, ahonnan menekülni akart.

Ez egy olyan lány története, akinek otthon nem volt esélye a kiemelkedésre. Ezer nő története ez, akiket áruként kezelnek, megerőszakolnak, kizsákmányolnak, akiknek életét  tönkreteszik – például Németországban. A lányokat, mint Yamina, Nigériából, Romániából vagy Albániából azzal az ígérettel csábítanak gazdag európai országokba, hogy majd kozmetikusként, pincérként vagy fotomodellként dolgozhatnak. Ehelyett Palermo, Lyon vagy Madrid utcáin kell strichelniük, vagy például egy német bordélyházban.

 

A szexuális rabszolgaság és a hatóságok

Ez a történet a modern államok tehetetlenségét is tükrözi. A hatóságok nem sokat  tesznek az igazságszolgáltatás és a tettesek szigorú megbüntetésének érdekében. Yamina története a törvényekről szól, amiket régen meg kellett volna alkotni. De a történet  még rendőrökről, gyámügyi hivatalokról és menedékotthonok odaadó munkatársairól is szól, akik  menteni próbálják, ami már gyakran nem menthető.

A nők, a lányok és néha a fiúk szexuális kizsákmányolása virágzik, mint még soha. A nyolcvanas évek vége, a vasfüggöny lehullása óta a szexrabszolgák száma folyamatosan nő. Az Európai Komisszió becslése szerint évről-évre a világ minden tájáról 120 000 lányt és asszonyt hurcolnak Nyugat-Európába, és kényszerítik prostitúcióra  őket. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (Internationale Arbeitsorganisation) becslései szerint az emberkereskedelem minden évben világszerte mintegy 32 milliárd amerikai dollár hasznot hoz. A drog- és a fegyverkereskedelem mellett ez a szervezett bűnözés legnagyobb hasznot hozó üzletága.

A legtöbb lány Kelet-Európából jön

A legtöbb lány Magyarországról, Bulgáriából, Csehországból, Romániából jön, ahonnan a nők legálisan lépik át a határt. Így az emberkereskedelmi hálózatnak nincsen szüksége különleges szervezésre, papírok hamisítására, tehát nagyon könnyű elérni a német piacot. A németországi prostituáltak 80 százaléka Romániából és Bulgáriából érkezik, és sokan közülük az emberkereskedelem áldozatai lesznek.

Yamina kivétel

Pár héttel szökési kísérlete után razzia volt a bordélyházban. Megtalálták Yaminát, és kiszabadították. Két évvel később a 17 éves lány boldognak tűnik a menedékotthonban: megnyerő a mosolya és a tudásvágya hatalmas.

Yamina különösen eszes – mondja az otthon gondozónője. Két éve, amikor a lány Németországba jött, csak pár szót beszélt idegen nyelven, és nem tudott írni, olvasni. Azóta nagyon jól megtanult németül, most az érettségire készül, és modern német irodalmat olvas. Yamina büszke is erre, szívesen beszél róla. De ha a bordélyban töltött időszak kerül szóba, elkomorodik, és szótlan lesz.

Máig is csak kevesen tudhatják, hol él a lány. Még mindig fél, hogy az emberkereskedők visszaviszik, mert Yamina még nem fizette ki a „madám” követelését. 52 ezer eurót kellene ledolgoznia, ebből 3500 euró a hamis útlevél, a szexi fehérnemű és az ágynemű ára, továbbá 130 euró volt naponta a szoba az Erosz központban. A számla kiegyenlítéséhez hetente mintegy 2000 eurót kellett volna keresnie a lánynak: ez heti 70 férfit jelentett volna, négy-öt éven át. A lány szobájában éjszakánként ma is fény világít, mert rémálmai vannak.

(Forrás: Welt am Sonntag)
Bander Csilla

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Prostitúció
  • Saját anyja adta el örömlánynak
  • Eladta a lányait prostituáltnak (interjú)
  • A prostituáltak védőszentjét ünnepeljük
  • Gyermekprostitúció: egy helyben toporognak a hatóságok?
  • Orgiák állami pénzeken
  • Nem egyszerű a prostitúció elleni harc
  • A svéd nagykövet szerint a prostitúció gyorsan növekvő illegális üzletág
  • Magyar prostituáltakat mentenek Svájcból
  • Egy véren vagyunk megváltva romák és magyarok (dokumentumfilm)
  • Családi vállakozások kezében a magyar prostituált biznisz?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.