Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-16 13:55:00

Több ezer ember vonult utcára szombaton

Összefogtak a világ nagyvárosai a bankok ellen?

Tízezrek vonultak utcára a világ több nagyvárosában globális változást követelve. A tüntetők a kapitalizmus és a megszorítások ellen emelték fel szavukat.

A szombati New York-i, londoni, frankfurti, madridi, római, Sydney-i és hongkongi tüntetések nemzetközi szervezői a New York-i „Foglald el a Wall Streetet!” és a madridi „felháborodottak” mozgalmán felbátorodva emelték fel szavukat az egész világot behálózó zsarnoki bankrendszer ellen. A mozgalom szervezői több mint 80 ország 951 városában hívták utcára az embereket, Budapesten is volt tüntetés.


Le a bankokkal!

A tüntetések nemzetközi szervezői a válság miatt padlóra került emberek szócsöveként a bankárok és politikusok felelősségét hangsúlyozták. Elmondták: a kapitalizmus uralmát akarják megdönteni. A protestálók szerint a kormányok úgy általában tönkretették az embereket, kizsákmányolták a gazdaságot és milliók váltak a nélkülözés és kétségbeesés rabjaivá.


A többség nevében. Fotó innen

A madridi „felháborodottak” mozgalma öt hónappal ezelőtt, május 15-én indult útjára. A New York-i „Foglald el a Wall Streetet!” is ebből merített ihletet, amely tovább gyűrűzött Amerika több városára is. A New York-i tüntetők a legelitebb negyedet, Manhattant akarták megszállás alatt tartani, így hívva fel a felső tízezer figyelmét arra az óriási szakadékra, amely köztük és a szegények között tátong. Az anti-kapitalista mozgalmak nem álltak meg itt, a szombati napon a világ több nagyvárosában, főként a pénzügyi negyedekben demonstráltak az elkeseredett emberek.


Minden eszközzel

A tüntetések nem mindenhol voltak békések. Rómában a „felháborodottak” rendőrökkel csaptak össze, több sebesültről számoltak be a híradások. Több százezer ember követelt globális változást hangsúlyozva: nem az emberek, hanem a kormány és a bankrendszerek felelősek az eladósodásért. Az egyetemistából, pedagógusokból, munkanélküliekből és más szakszervezetekből álló tömeg a kilátástalan jövő, a következő generáció sorsa és a pénteken újra bizalmat kapott Berlusconi-kormány gazdaságpolitikája miatt háborgott.

A békés tüntetők közé keveredtek a Black Boc szélsőséges szervezet tagjai is, akik durvább eszközökkel hívták fel magukra a rendőrség figyelmét. Autókat, kirakatokat gyújtottak fel, de bankautomatákat is összetörtek. A szélsőségesek a Colosseumnál csaptak össze a rendőrökkel, de a Maxentius-bazilikát is elfoglalták. Emellett a védelmi minisztériumot is birtokba akarták venni, és miután nem sikerült, felgyújtották az egyik épületrészt. A békés tüntetők is próbálták megfékezni az elszabadult indulatokat, többen is összeverekedtek a szélsőségesekkel.


London, Frankfurt, Brüsszel, Madrid

Londonban is több ezren vonultak utcára. A Cityben, a főváros pénzügyi központjában a tüntetés kezdete előtt a tüntetők egy része összecsapott a rendőrökkel. A Facebook és Twitter közösségi oldalakon több mint 15 ezer ember jelezte, hogy csatlakozik az anti-kapitalista demonstrációhoz.

A német nagyvárosokban higgadtabb körülmények között tiltakoztak az emberek a pénzpiacok uralma miatt. Bár több ezeren gyűltek össze, komolyabb összecsapásokra nem került sor. Frankfurtban az Európai Központi Bank épülete előtt gyülekezett nagyjából 5 ezer demonstráló, akik kapzsinak és felelőtlennek nevezték a szervezetet. Többen sátrat állítottak fel az EKB épület szomszédságában, és szilárdan kitartanak. Az eurozónát irányító szervezet ellen egyetemisták, munkások, kismamák, nyugdíjasok tüntettek.

Münchenben a többszáz fős tömeg Andrea Nahes, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkárának támogatását élvezte. A politikus elmondta: a párt minden olyan békés mozgalmat támogat, amely a bankok uralma ellen szól. A párt főtitkára azt is elmondta: szeretnék, hogy az óriási adósságterheket ne az adófizetők szenvedjék meg, hanem a magánhitelezők is vegyék a nyakukba ezt a problémát.

Brüsszelben a vártnál sokkal többen, közel hatezren vonultak utcára. A tünteésre Belgiumból, Hollnadiából, Franciaországból de még Nagy-Britanniából is érkeztek emberek. A rendőrség próbálta akadályozni a demonstrálókat azzal, hogy útvonalat módosítottak az utolsó percben. Közlésük szerint ez azért történt, hogy a tüntetők ne tehessenekkárt az Európai Unió épületeiben.

Athénban is pattanásig feszültek az idegek, ahol a tüntetők a kormány, az EU és az IMF uralmánakvégére akartak pontot tenni. A Görögországban bevezetett megszorítások miatt több tízezer ember maradt állás nélkül és még nincs vége.

Madridban a májusi akcióhoz hasonlóan a Puerta del Sol térre vonultak a tiltakozók, amely már jelképpé vált. Emellett tüntetések voltak Szarajevóban, Zágrábban és Belgrádban is.


Itthon is tüntettek

Budapesten a Munka Törvénykönyvének változtatása ellen tiltakoztak az utcára vonuló emberek. Bohus László, a megmozdulás főszervezője az MTI-nek elmondta: céljuk, hogy a munka törvénykönyvét ennyire szélsőségesen ne lehessen megváltoztatni, de kiállnak az érdekérvényesítés, a szakszervezetek, a háromoldalú párbeszéd és a kollektív szerződések mellett is. A civilek szervezte demonstráció összekapcsolódott a Magyar Szegénységellenes Hálózattal, amely adományokat gyűjt. Bohus László elmondta: terveik között szerepel egy szociális önsegélyező kör létrehozása, országos hálózattal, minimális tagdíjjal. A bevételeket az elesettek között osztanák szét. A későbbiekben ruhát, iskolaszert, majd piacképes szakmai képzést is biztosítanának a rászorulóknak – mondta el a főrendező, aki hozzátette: állami támogatásra nem számítanak. A demonstráció résztvevői este 6 órától fáklyás felvonulást tartottak a Bazilika érintésével a Szabadság térig, ahol este 7 és 10 óra között felszólalások, koncertek és közösségi akciók is voltak.

– mi (forrás: guardian.co.uk, MTI)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel
  • További cikkek Szegénység
  • Hajléktalan megasztár
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Kevesebb lesz a GYED és a szolgálati nyugdíj
  • Hajléktalan megasztár
  • Gyermekkönnyekben fürdik Görögország
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele II. rész
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele
  • Nézze meg: így karácsonyoznak az árvák
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.