Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-23 15:00:00

Hatásos erődemonstráció vagy olaj a tűzre?

Órákon belül megszűnhet a Facebook

Több amerikai kormányzati oldalt zártak le az Anonymous hackerei egy közösségi megosztó oldal megszüntetése miatt.

Aki felbőszíti a hackertámadásairól ismert nemzetközi Anonymous csoportot, az biztos lehet benne, hogy komolyan visszavágnak. Amikor az amerikai Igazságügyi Minisztérium múlt csütörtökön bezárta a Megaupload.com oldalt, az egyik legnagyobb közösségi megosztó hálózatot, nem váratott magára sokat az Anonymous válasza.

Órákon belül megtámadtak 14 kormányzati ügynökségi és szervezeti oldalt, amelyek részt vettek a Megaupload lezárásában és az amerikai szerzői jogi törvények, a SOPA (Törvény az Online Kalózkodás Megállításáért) és a PIPA (Törvény az IP Cím Megvédéséért) népszerűsítésében. A célpontok között szerepelt az Igazságügyi Minisztérium, az FBI (a Szövetségi Nyomozóiroda), az MPAA (az Amerikai Mozgókép Szövetség), a RIAA (az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége), az Amerikai Szerzői Jogi Iroda, a Fehér Ház, Chriss Dodd szenátor, olyan lemezkiadók, mint a Universal Music, a Vivendi France, a Warner Music Group, valamint számos a RIAA-hoz hasonló külföldi ügynökség. Az amerikai CBS tévécsatorna honlapját teljesen törölték.

Az oldalak nagy része újra működik, bár sokuk még mindig nagyon lassan töltődik be, többek között a Universal Music weboldala.


Megszűnik a Facebook?

A Youtube-ra feltöltött üzenetük szerint mindez csak a kezdet: az amerikai kongresszust arra figyelmeztetik, hogy korábban számtalan weboldalhoz fozzáfértek, többek között bankok szervereihez is és ezeket fel fogják használni, ha nem állítják vissza a Megauploadot. Sőt, a Microsoft, a Youtube, a Facebook és a Twitter leállításával is fenyegetnek. A vasárnap közzétett üzenetben 72 órás határidőt adnak a Megaupload visszaállítására. Emellett azt is kijelentik, hogy több millió állampolgár bankszámlájához is van hozzáférésük.

Az üzenet ezzel zárul: „Mi vagyunk az Anonymous, Légió vagyunk, nem bocsátunk meg, nem felejtünk. Számoljatok velünk.” Érdekes biblikus áthallása van az üzenet végének, összevetve az alábbi passzussal, amelyben Jézus kiűzi az ördögöket egy emberből egy disznó kondába, amely ezután a szakadékba rohan: „És kérdezé tőle: Mi a neved? És felele, mondván: Légió a nevem, mert sokan vagyunk.” (Márk Evangéliuma: 5:9)

Az Anonymous üzenete az amerikai kongresszusnak


Kár vagy haszon?

Bár az Anonymous részéről ez nyilvánvalóan hatásos erődemonstráció, kérdéses, hogy nem okoz-e több kárt, mint hasznot. Ha ugyanis a hackerek kormányzati weboldalakat lőnek ki, vajon nem az sugallja-e ez a törvényhozóknak, hogy az internet szabad préda a felhasználók számára, ahol ezért még erőteljesebb szabályozásra van szükség? A másik oldalról viszont felmerül a kérdés, hogy ha a kormány képes volt a SOPA és a PIPA érvénybe lépése nélkül lezárni a Megauploadot és letartóztatni a vezetőit, vajon mi szükség van ezekre a törvényekre.


dvice.com/ – mi –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.