Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-17 17:33:00

Évente több mint 400 ezer amerikai hal meg a cigaretta miatt

Nikotin-lobbi: dohányzás elleni kampány elleni kampány

Az amerikai dohányipari cégeknek a jövőben elrettentő képeket kell nyomtatniuk a dobozokra. Az iparág az utóbbi időben jelentősen visszaesett, az új szabályzás miatt beperelték a kormányt.

Összevarrt mellkasú holttest, fekete, dohányos tüdő, szétroncsolódott fogak – ezek díszítik a jövőben az amerikai cigarettás dobozokat. Az öt legnagyobb amerikai dohányipari cég közül négy pert indított kedden az amerikai kormány ellen. A gyártók az óriási többletköltségekre hivatkozva tiltakoznak, amit az új gépek beszerzése és a nyomtatási költségek okoznak. Illetve arra is panaszkodnak, hogy a kormány által elrendelt figyelmeztetés sokkal hangsúlyosabb lesz a dobozokon, mint a saját márkajelzésük. A gyártók állítása szerint az új szabályozás sérti a szabad véleménynyilvánítás jogát.

Az FDA által kiválasztott dohányzásellenes képek egyike (forrás)

Az Egyesült Államokban korábban egyetlen gyártót sem köteleztek arra, hogy a legálisan forgalmazott termékek csomagolásán vagy hirdetésén előre meghatározott érzelmi töltetű üzenetet közvetítsenek. Az új módszer javaslata az Egyesült Államok Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Hivatalától (FDA – Food and Drug Administration) származott, a kilenc képet is ők választották ki. A hivatal adatai szerint évente körülbelül 443 ezer amerikai hal meg dohányzás következtében. A képeknek legkésőbb 2012 októberéig meg kell jelenniük a csomagolásokon.

A felperesek a következők: R.J. Reynolds, Lorillard, Commonwealth Brands, Liggett Group és a Santa Fe Natural Tobacco Company. A Philip Morris, a legnagyobb amerikai cigarettagyártó, anyavállalata nem csatlakozott a perhez.

Sok országban már megszokottak ezek a képek. Belgiumban, Nagy-Britanniában, Romániában és Lettországban már hozzászoktak a dohányosok az elrettentő képekhez a dobozokon. Az ausztrál kormány tiltani akarja a dobozokon elhelyezett márkajelzéseket, helyettük szétroncsolt tüdőt és rothadó fogakat ábrázoló képeket szeretnének látni. Az Unió is évek óta foglalkozik ezzel a kérdéssel. Sokan vitatják a módszer hatékonyságát, de több tanulmány is az ellenkezőjét bizonyítja. A vásárlók egy részét valóban elrettentik és leszokásra ösztönzik a képek.

 

 

spiegel.de

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.